[ X ]
[ X ]
[ X ]
Andrei Năstase cere instituirea unui moratoriu național pe închiderea unităților școlare pe durata perioadei pandemice
3 Septembrie

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase a anunțat despre o mare victorie a formațiunii la Nisporeni, informează CURENTUL.

„La Nisporeni, după un efort de câteva luni, colegii noștri din consiliul raional, au reușit redeschiderea a două gimnazii din satul Ciutești și Vulcănești, închise cu voturile majorității PRO Moldova și cu suportul tacit al foștilor noștri parteneri. Eforturile noastre au vizat o gamă de instrumente pe care am reușit să le utilizăm cu maximă eficiență pentru a impune majoritatea iresponsabilă din consiliu să abroge aceste decizii. Suntem recunoscători comunităților și consiliilor locale, organizațiilor neguvernamentale, pentru reacțiile prompte și acțiunile întreprinse în sprijinirea acestor demersuri”, a spus Năstase, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui Năstase, zeci de școli se închid în toată Moldova din cauza lipsei de competență dar și a populismului acestui guvern.

„Politicile proaste în domeniul bugetar au falimentat zeci de gimnazii mici în toată țara.  Mimarea creșterii salariului profesorilor, fără ca acestea să fie însoțite de creșterea totală a bugetelor, au generat deficite încă la începutul primăverii. Mii de profesori s-au pomenit fără salarii pentru câteva luni. Soluția identificată de guvern și transmisă autorităților raionale este ca aceste gimnazii să fie închise. Este dovada elocventă a iresponsabilității și lipsei de viziune a unui guvern antinațional și antiuman. Sunt extrem de indignat că aceste jocuri periculoase sunt susținute si de partide care și-a făcut din educație un vârf de lance. Acum sunt promise majorarea salariilor pentru medici. Aceste majorări
vizează aceeași schemă. Mi-e frică să mă gândesc că în primăvară vom asista la un alt val, deja de închidere a spitalelor, motivate pe lipsă de mijloace. Nu așa trebuie să procedăm. Nu aceasta este soluția corectă ”, a punctat el.

Andrei Năstase a menționat că, în calitate de Președinte al Republicii Moldova, va milita în permanență pentru politici raționale.

„Voi susține creșterea salariilor profesorilor și medicilor cu includerea acestor sume în legea bugetului de stat, fără a falimenta instituțiile. Urmare a acestei situații cerem Guvernului  instituirea unui moratoriu național pe închiderea unităților școlare pe durata perioadei pandemice.
Utilizarea tuturor spațiilor școlare pentru a garanta un mediu sanitar adecvat și sigur pentru elevi și profesori pe durata pandemiei Revederea metodelor de calcul a bugetelor pentru instituțiile de învățământ și neadmiterea creării deficitelor artificiale, sau a excedentelor bugetare pentru liceele mari, cu potențial mare de absorbție. În această situație delicată avem sarcina să păstrăm intacte școlile din satele noastre și o dată cu ele flacăra aprinsă. Acum e timpul să spunem DA școlilor sătești”, a conchis Năstase.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților