Cunoscutul analist politic, Anatol Ţăranu, a acordat un interviu pentru „Ziarul Naţional”, în cadrul căruia a răspuns şi la întrebarea: „Cine credeţi că ar trebui să fie candidatul unic al dreptei pro-europene la Preşedinţia RM: Maia Sandu sau Andrei Năstase? Care dintre ei ar rezista luptei cu regimul oligarhic?”, transmite CURENTUL.
„Situația se schimbă foarte rapid. Încă acum o lună, întrebat despre asta, eu vorbeam despre șansele mai mari ale Maiei Sandu. Acum pot să vă spun că situația s-a schimbat și șansele lui Andrei Năstase mi se par puțin mai mari din perspectiva turului doi. Deocamdată, însă, aceste diferențe nu sunt de natură să determine categoric schimbarea trendului în favoarea unuia sau altuia. Cu siguranță, putem spune altceva. În cazul în care ambii candidați ai frontului antioligarhic vor participa la alegeri, probabilitatea că unul dintre ei va intra în turul doi este minimă. Mai degrabă, în acest caz, în turul doi se vor confrunta, reieșind din situația la zi, Marian Lupu și Igor Dodon”, a declarat el.
Totodată, analistul a menţionat că „poate spune cu toată tăria că decizia privind cine dintre cei doi candidați ai frontului antioligarhic trebuie să rămînă în cursă nu poate fi luată în funcție de rezultatele sondajelor sociologice”. „Un sondaj nu poate da un rezultat foarte precis în acest sens, iar determinarea unui candidat unic poate avea loc mai puțin în baza analizelor sociologice, ci, în principal, ca urmare a unei înțelegeri politice în interiorul taberei antioligarhice. Iar această înțelegere politică trebuie să fie una de compromis. Ea trebuie să determine foarte precis rolul fiecărui lider politic, inclusiv cu prezența PLDM în viitoarele aranjamente politice, în cazul în care reprezentantul lor va câștiga cursa pentru Președinție”, a menţionat Anatol Ţăranu.
În opinia sa, „dacă vor merge cu un candidat unic, reieșind din situația la zi, putem spune că șansele că el va trece în turul doi sunt mari, cam 60 la 40”. „Va depinde foarte mult de faptul cât de repede se va decide cine este candidatul unic. Cu cât mai târziu se va face, cu atât șansele vor scădea. Va conta foarte mult ca mobilizarea să se facă și la nivel de resurse politice, organizaționale, financiare, materiale. E nevoie nu pur și simplu să determini un candidat, e nevoie să fie creată o alianță funcțională, care să acționeze la randament maxim în perioada electorală”, a mai declarat Anatol Ţăranu.
Cristina Pendea