[ X ]
[ X ]
[ X ]
Analiză: Scenariile majore care se pot derula în raport cu rata de participare la votare a moldovenilor din străinătate și respectiv a acordării unui vot favorabil Maiei Sandu
21 Martie

Analistul politic Dionis Cenușă afirmă că „interesul guvernării de a atrage votul diasporei ar putea avea loc în mare parte prin promovarea necesității de a proteja referendumul pro-UE împotriva imixtiunilor maligne ale Rusiei. Iar determinarea PAS de a maximiza votul din diasporă este demonstrată de intenția de a testa votarea prin corespondență în SUA și Canada”. În opinia sa, „scenariile majore care se pot derula în raport cu rata de participare a moldovenilor din străinătate și respectiv a acordării unui vot favorabil Maiei Sandu țin cont de impactul proceselor politice din Republica Moldova și cel al intervenției actorilor externi”, informează CURENTUL.

Astfel, Dionis Cenușa, într-un comentariu pentru evz.ro, a vorbit despre următoarele scenarii: 

Scenariul 1. Stagnarea votului din diasporă și o participare la nivelul anului 2020. Promovarea referendumului pro-UE și a votului prin corespondență ar putea fi instrumente politice suficiente pentru a determina ieșirea diasporei la vot ca în anului 2020, cu aproximativ 263,000 de voturi. Dacă oponentul Maiei Sandu va fi un politician cu o agendă geopolitică tolerabilă, atunci acest scenariu riscă să nu se materializeze. În lipsa unui risc iminent pentru vectorul extern al țării, motivația diasporei va fi redusă.

Scenariul 2. Penalizarea PAS și repetarea anului 2016. Orice multiplicare sau amplificare a cazurilor prin care diaspora se simte amenințată de acțiunile guvernării PAS la nivel de politici fiscale, vamale, etc. poate deveni motiv serios pentru a nu vota. În asemenea circumstanțe, participarea diasporei ar pute ajunge între 67,000 și 140,000, iar referendumul și votul prin corespondență nu vor putea compensa sentimentele negative ale diasporei.

Scenariul 3. Depășirea ratei de participare din anul 2020 și acumularea a peste 300 mii de voturi în diasporă. Orice scenariu ce poate spori numărul voturilor din diasporă are o probabilitate mai redusă, cu excepția cazurilor când intervin factori interni și/sau externi legați de amenințări grave. Apariția unor crize interne în raport cu regiunea transnistreană sau Găgăuzia sau riscurile de apropiere a forțelor militare ruse de regiunea Odessa în Ucraina pot deveni evenimente de anvergură capabile să mobilizeze diaspora moldovenească.

Inapoi la arhiva noutaților