[ X ]
[ X ]
[ X ]
(Analitică) Moldova fără geopolitică
5 August

De aproape două luni factorul geopolitic a dispărut din discursul public al majorităţii politicienilor. Cu excepţia reprezentanţilor unor mici partide, de geopolitică nu mai vorbeşte nimeni. Astfel, ceea ce părea imposibil în ultimele aproape trei decenii, a devenit realitate. Iar aceasta ne dă motiv să facem anumite concluzii logice.

Prima concluzie este că nu cetăţenii erau cei care-i determinau pe politicieni să facă geopolitică. Timp de mai mulţi ani s-a considerat absolut greşit că politicienii „speculează” pe factorul geopolitic, deoarece aceasta ar fi o aşteptare a alegătorilor lor. Iată că acum se dovedeşte că oamenii nu au o astfel de aşteptare. Cel puţin, nimeni nu iese în stradă pentru a exercita presiuni în acest sens asupra politicienilor.

A doua concluzie este că prezenţa factorului geopolitic în discursul public al politicienilor din Moldova nu era influenţată din exterior, după cum se credea anterior. Europenii, americanii, ruşii, românii nu „suferă” deloc de când marea majoritate a politicienilor din Moldova au renunţat la „argumentul geopolitic” ca modalitate de luptă politică. În ultimele două săptămâni, a devenit mai clar ca oricând că ceea ce aşteaptă partenerii externi de la politicienii din RM este previzibilitate, consecvenţă, responsabilitate etc., dar nu lozinci geopolitice.

A treia concluzie este că geopolitica nu doar că nu ajuta politicienii din Moldova, ci, din contra, le îngusta spaţiul de manevră. Da, în anumite momente, careva efecte benefice de pe urma utilizării „factorului geopolitic” politicienii le resimţeau. Un fel de efecte pe termen scurt. Dar pe termen lung şi mediu, ei aveau de pierdut, or chiar dacă aveau propuneri şi idei bune, aceşti politicieni nu aveau nici o şansă de a-şi extinde bazinul electoral, de a atrage noi susţinători, pentru că erau priviţi cu duşmănie de electoratul loial (pe principii geopolitice) oponenţilor lor.

Acum când factorul geopolitic practic a dispărut din Moldova şi s-a văzut că fără el e chiar mai bine decât cu el, e logic să ne întrebăm: Dar e posibilă oare revenirea sa la ponderea de altă dată? Desigur, e posibilă. Şi acest lucru se va întâmpla în momentul când politicienii vor intra în incapacitate de a genera soluţii pentru ţară (şi aici e vorba de toţi politicienii şi de toate partidele). Dacă nu ai idei mobilizatoare, care să-ţi atragă simpatia electoratului, nu-ţi rămâne decât să apelezi la arhicunoscutul principiu: divizează şi condu. Dar oare va mai accepta electoratul o divizare pe acest principiu, după ce a văzut că se poate de trăit şi fără geopolitică? Vom vedea…

www.coment.md

Inapoi la arhiva noutaților