Și analiștii politici sunt de părere că Procuratura Generală s-a implicat în jocurile politice, atunci când a cerut ridicarea imunității parlamentare a deputaților Petru Jardan și Denis Ulanov. Experții consideră că aceste acțiuni sunt tentative de a se pune presiuni pe Partidul Politic ”ȘOR”.
Analistul politic Vitalie Catană se întreabă de ce le-a luat atât timp procurorilor să înainteze acuzațiile, dacă dosarele au fost deschise de mai mult timp. Potrivit lui, ar fi vorba de o tentativă de a influența soarta numirii unui Guvern sau a declanșării anticipatelor.
VITALIE CATANĂ analist politic: „Să-l întrebăm propriu-zis pe domnul Stoianoglo de ce s-a întâmplat anume acum? Eu cred că există acest element politic. Suntem într-un moment în care trebuie să se tranșeze problema cu numirea Guvernului”.
De aceeași părere este și constituționalistul Teodor Cîrnaț, care consideră că procurorul general trebuie să le asigure celor doi deputați posibilitatea de a participa la ședința de învestire Guvernului.
TEODOR CÎRNAȚ analist politic: „Se urmărește drept scop ca să treacă acest val de învestire în funcție a unui Guvern. Poate voturile unor astfel de deputați pot fi decisive. Parcă procurorul general lucrează în interesul unor persoane concrete”.
Potrivit lui Cîrnaț, acesta este un scenariu de intimidare și șantaj. Iar politicianul Oleg Cernei a declarat la o emisiune că în joc ar fi implicat controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, care i-ar fi dictat aceste acțiuni procurorului general.
OLEG CERNEI politician: „Faptul că Platon este în permanență în biroul procurorului general, am impresia că aici se face și un joc în favoarea lui Platon. Și cred că asistăm la un spectacol regizat, la fel ca atunci când Tauber și Apostolova au fost reținute în stradă. Nu cred în sinceritatea procurorului general Stoianoglo”.
Iar analistul Ian Lisnevschi consideră că nu există coincidențe în politică și a notat că ridicarea imunității deputaților Ulanov și Jardan ar fi legată și de presiunile puse pe fostul candidat al majorității parlamentare Mariana Durleșteanu, în urma cărora s-a retras.
IAN LISNEVSCHI analist politic: „Președintele, din păcate, s-a axat în acest joc politic și, mai degrabă, încearcă să influențeze, să facă presiune politică pe majoritatea parlamentară”.
Lisnevschi crede că Stoianoglo a primit semnale politice să facă presiuni pe anumite persoane și procurorul general ar trebui să explice de ce doar acești politicieni sunt vizați, cu toate că în dosare figurează mai multe persoane.
Precizăm că acțiunea Procuraturii Generale vine la scurt timp după ce Alexandru Stoianoglo a avut o întrevedere Maia Sandu, în care cei doi au discutat chiar despre dosarele mari de corupție și fraudă bancară.