[ X ]
[ X ]
[ X ]
Analiști politic: Chicu a procedat corect. Marea problemă este ce urmează
23 Decembrie

Premierul țării, Ion Chicu și-a anunțat demisia astăzi. În acest sens, trei analiști politici au examinat care vor fi ulterioarele scenarii în politica moldovenească, transmite CURENTUL.

Analistul politic Corneliu Ciurea a spus că va fi un meci politic.

„Se lansează un nou meci politic. Socialiștii se dau înapoi și-i oferă doamnei Sandu să dea dovadă de inițiativă și să înainteze un Guvern. Doamna Sandu nu dispune de o majoritate clară, deci va fi un meci politic interesant care va demara imediat după inaugurarea Maiei Sandu”, a spus Corneliu Ciurea.

Expertul în politici publice, Ștefan Gligor a spus că scopul acum sunt alegerile parlamentare anticipate.

„Maia Sandu nu se va grăbi să comită o greșeală de a-și asuma guvernarea și va face tot posibilul să aducă situația la alegerile parlamentare anticipate, acesta este scopul. Parlamentul este discreditat, este unul care nu mai reprezintă interesele cetățenilor și Maia Sandu a fost tranșantă în acest sens. Nu a acceptat tentativă de a-i împinge în brațe produsul Guvernului Dodon și Chicu, a fost precaută și nu a acceptat să intre în capcană și va insista să ducă la bun sfârșit ceea ce se numește anticipate”, a spus Ștefan Gligor.

Analistul politic, Igor Boțan a menționat că Ion Chicu a procedat corect.

„Mandatul cerut de la Parlament în noiembrie 2019 a fost până la alegerea șefului statului. Guvernul își desfășoară activitatea în baza unui program. Programul lui Chicu este până la prezidențiale. Alegerile au avut loc, azi expiră mandatul lui Igor Dodon, mâine începe mandatul Maiei Sandu și acest gest al domnului Premier e corect. Marea problemă este ce urmează. Maia Sandu instituită în funcție trebuie să înceapă consultările cu fracțiunile. Sandu a declarat că își dorește anticipate. În procesul negocierilor ea trebuie să găsească formula în care Parlamentul poate fi dizolvat, dacă există pietre sau stânci subacvatice prin care demisia e generată de a crea probleme, socialiștii și deputații lui Șor să voteze o candidatură și în acest caz ar putea apărea într-o lumină neplăcută. Ea trebuie să evite acest scenariu”, a spus Igor Boțan.

Părerile au fost expuse în cadrul dezbaterilor publice organizate de agenția de presă IPN.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților