[ X ]
[ X ]
[ X ]
Analist: Rezoluția cu privire la retragerea trupelor rusești de pe teritoriul R. Moldova este „praf în ochi”
13 Septembrie

Rezoluția adoptată de Națiunile Unite acum 2 prin care se cere retragerea trupelor rusești de pe teritoriul R. Moldova, înafară de cele pacificatoare, sunt „praf în ochi”, după părerea analistului politic Vladimir Socor, transmite CURENTUL.

În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, Vladimir Socor afirmă că există o discrepanță între titlul Rezoluției și conținutul acesteia.

„Oricare reprezentant al R. Moldova în străinătate are, practic, mâinile legate de rezoluția adoptată de Națiunile Unite acum 2 ani la inițiativa guvernării conduse de dl Plahotniuc. Rezoluția, la propunerea R. Moldova, face o excepție pentru așa-zișii „pacificatori” ruși; rezoluția cere retragerea numai a trupelor care nu fac serviciul de pacificare. Există o discrepanță complet neprofesională între titlul rezoluției și conținutul rezoluției. Titlul rezoluției vorbește despre retragerea completă a trupelor rusești, conținutul rezoluției permite trupelor zise „pacificatoare” să rămână. Nu-mi explic acest neprofesionalism, neconcordanță între titlul și conținutul rezoluției. Dar fapt este că guvernarea dlui Plahotniuc, care a propus această rezoluție, a admis prin aceasta rămânerea trupelor zise „pacificatoare” rusești, iar Rusia, din partea ei, nu face o distincție clară între trupele pacificatoare și trupele nepacificatoare și are temeiuri pentru aceasta, deoarece cele 3 batalioane rusești staționate în Transnistria, ilegal, fac serviciul de pacificare alternativ, prin rotație. În orice moment, unul dintre cele 3 batalioane face serviciul de pacificare, iar celelalte batalioane fac altceva. Și ele se rotesc în rolul de pacificator. Deci, Rusia cu ușurință poate să invoce această situație ca să refuze retragerea trupelor. Deci, rezoluția propusă de guvernarea dlui Plahotniuc a fost praf în ochi”, a spus Vladimir Socor.

De asemenea, analistul își pune întrebarea, în acest context, ce va spune Președintele țării, Igor Dodon, în discursul său la Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

„Deci, întrebarea este: va cere dl Igor Dodon retragerea trupelor rusești de pe teritoriul R. Moldova? O va cere în mod răspicat, în mod explicit? – asta este întrebarea. Și mai este o întrebare inseparabilă de cea dintâi, și anume: retragere completă sau se face o excepție pentru așa-zișii „pacificatori”?”, se întreabă analistul.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților