[ X ]
Analist politic: Șocant este că avem oameni care anterior au fost pe altă parte a baricadei și care neagă implicarea factorului politic
10 Decembrie

Analistul politic Corneliu Ciurea este convins că în eliminarea Marinei Tauber din cursa pentru Primăria Bălți a fost implicat factorul politic. Pe de altă parte, expertul IPRE, Mihai Mogîldea, este convins că această imixtiune nu a avut loc, transmite CURENTUL.

În cadrul unor dezbateri publice, organizate de agenția de presă IPN, Corneliu Ciurea a spus că este evident interesul PAS de a înfrânge candidatul Partidului „Șor”.

„Este evident că aspectul politic a exista, fiecare îl poate argumenta diferit, fiecare ar spune că Tauber este antipodul ideologic al PAS, fie PAS vroia să lupte pentru victoria candidatului său. Argumente pot fi diferite, dar interesul PAS pentru a înfrânge candidatul Partidului „Șor” la Bălți este unul indiscutabil. De aici pornim la experiența care o avem cu privire la funcționarea instituțiilor noastre și a instanțelor judecătorești.

Uzând de anumite prerogative, au putut influența decizia CEC și a instanțelor, nu văd nimic ieșit din comun pentru a avea asemenea presupuneri. În 2018 când nu s-a validat mandatul lui Andrei Năstase, toată societatea civilă, inclusiv Promo-LEX, au acuzat de ingerința politică evidentă. Au existat comentatori, inclusiv eu, care au avut alte puncte de vedere, dar nu am pus în discuție elementul politic și totuși nimeni nu a contestat influența factorului politic. Șocant este că avem oameni care anterior au fost pe altă parte a baricadei și care neagă implicarea factorului politic, care nici nu îngăduie nici o secundă că ar fi fost posibilă asemenea ingerință. Asta demonstrează adevărata față a societății civile, care s-a lăsat mituită sub diferite forme de cei care astăzi sunt la guvernare”, a spus Corneliu Ciurea.

În replică, Mihai Mogâldea, expert IPRE, a punctat că nu vede absolut nici o legătură între activitatea Guvernului și altor organizații din societatea civilă.

„Nu suntem nici parte a actului politic, ne păstrăm într-o maniera echidistantă față de guvernare și activitatea partidelor politice. Nu vorbim de imixtiunea politicului pe o parte, Hotărârea CEC face trimitere la normele legal juridice și se expune pe teme care au stat la baza motivației CEC de a duce la anularea înregistrării concurentului electoral. Procesul de numire în funcție a membrilor CEC care au luat această hotărâre ține de experiența și activitatea acestora”, a spus Mogâldea.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților