[ X ]
Analist politic: Partidele regionale trebuie să primească anume acest statut
26 Septembrie

Analistul politic Igor Volnițchi, directorul Companiei de consultanță și promovare Poliexpert, referindu-se la partidele din regiuni, ce au existat în Moldova de la declararea Independenței încoace, a remarcat că sunt necesare modificări la Legea partidelor politice, or acestea ar trebui să primească anume statutul de partide regionale. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul Conferinței internaționale „GROW 2018: Civic Gagauzia – Strengthening civicl society in Gagauzia”, informează CURENTUL.

Igor Volnițchi a precizat că, de la declararea Independenței până acum, în Moldova au existat 96 de partide politice, 51 și-au încetat activitatea și dintre acestea există 20 de partide regionale, anume din Găgăuzia. Potrivit autorului „Istoria Partidelor”, există și 3 partide lansate de lideri regionali, 2 fiind lansate de lideri din regiunea transnistreană.

„La moment doar 12 partide sunt active, mai mult pe dreapta, centru-dreapta. Din păcate, în ultimii ani a dispărut centrul, dar este un partid care s-a declarat astfel, să vedem cum se va descurca. Este vorba despre partidul care deține puterea – PDM”, a declarat el.

Analistul politic a spus că, împărțind istoria în două perioade, se constată că partidele regionale au apărut anume între anii 1991-1995, când se putea fonda partide cu doar 300 de membri și, astfel, formațiunile politice apăreau precum ciupercile după ploaie. Atunci erau 60 de partide.

După alegerile din 1998, Partidul Popular Creștin Democrat a propus modificări la Legea Partidelor, astfel partidele putea fi constituite cu minimumul de 5 mii de membri. În februarie 1999 legea a intrat în vigoare și a apărut principiul reprezentării teritoriale, care nu interzicea partidele regionale, dar le complica existența”, a declarat autorul „Istoriei Partidelor Politice din Moldova”.

Igor Volnițchi a remarcat că în Găgăuzia a apărut în anul 1993 Partidul Popular al Găgăuzilor, ce a activat până la intrarea în vigoare a principiului reprezentării în teritoriu. Al doilea partid – Partidul Popular „Vatan”, a apărut în anul 1995. A fost singurul partid regional care a trecut de Găgăuzia și a participat la alegerile parlamentare din 1998, însă nu a obținut rezultatul necesar pentru a accede în Parlament.

În 2011 a fost lansat Partidul Regiunilor de către Mihail Formuzal. Partidul s-a poziționat foarte interesant, ca un gest de protest la interzicerea partidelor regionale. El a adunat liderii regionali într-un partid, s-a manifestat și la alegerile parlamentare din 2011, participând într-un bloc electoral „Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală”, a explicat el, precizând că în Moldova există și un partid etnic – Partidul Romilor.

Totodată, expertul politic a spus că este necesar ca partidele acestea să obțină statutul de partide regionale și de exclus, cel puțin, din lege principiul de reprezentare teritorială, remarcând că, odată cu realizarea anumitor reforme, inclusiv în ceea ce ține de autonomia locală, sunt necesare modificări la legislație și adaptarea acestora conform noilor realități.

CURENTUL precizează: Igor Volnițchi este analist politic, director al Companiei de consultanță și promovare Poliexpert și director al portalului despre politică www.tribuna.md. El este autorul „Istoria Partidelor din Republica Moldova” (volumul I – 2010, volumul II – 2015), dar și autorul Almanahului Politic al Republicii Moldova (2015, 2016, 2017), ce se lansează, anual, și al Calendarului politico-istoric al Republicii Moldova (2017).

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților