Analistul politic Anatol Țăranu afirmă că, în Republica Moldova, și după peste 30 de ani de existență a statului independent, așa și nu s-au creat condiții pentru un „Pact Snagov” ca manifestare a consensului politic larg cu privire la viitorul țării, informează CURENTUL.
„Spre deosebire de România integrată în UE încă în 2007, Republica Moldova în toți acești ani a ratat parcursul european, oscilând între modele de dezvoltare opuse. Deosebirea parcursului european în cel de al doilea stat românesc situat la est de Prut, s-a caracterizat prin lipsa unui consens național privind alegerea de civilizație.
În Republica Moldova, și după peste treizeci de ani de existență a statului independent, așa și nu s-au creat condiții pentru un „Pact Snagov” ca manifestare a consensului politic larg cu privire la viitorul țării. Astfel, în conformitate cu unul din ultimele sondaje efectuate, doar 53 la sută din respondenți ar opta pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar peste 33% ar vota împotrivă”, a constatat el într-un comentariu pentru IPN.
În opinia sa, în plan identitar majoritatea adepților ideii proeuropene sunt cetățeni moldoveni cu conștiință națională românească asumată.
„Pe când printre oponenții orientării europene a Republicii Moldova se regăsesc cu precădere minoritățile naționale și adepții moldovenismului antiromân. Există o legătură strânsă între Moldova dominată de moldovenismul antiromânesc și oponența factorului european în societatea moldovenească. De fiecare dată cum la Chișinău se afirmau la guvernare forțele politice militant „moldoveniste”, parcursul european al statului moldovenesc derapa sau în cel mai bun caz stagna”, a subliniat Anatol Țăranu.