[ X ]
Analist politic despre inițiativa liderului PDM: „Văd câteva posibile scenarii”
9 Martie

„Sistemele electorale uninominal sau mixt, dacă e să admitem că am trăi într-un stat cu o democraţie foarte dezvoltată, sunt un lucru bun. Într-adevăr responsabilizează şi deputaţii, şi alegătorii se manifestă altfel în cadrul acestui sistem. Problema este că democraţia din Republica Moldova cu greu poate fi numită democraţie. Este o democraţie firavă, nefuncţională şi nu ştiu dacă este gata să suporte un astfel de sistem uninominal sau chiar unul mixt”, despre aceasta într-un interviu acordat pentru Europa Liberă vorbește analistul politic Igor Volnițchi, jurnalist, scriitor.

Întrebat care sunt șansele ca proiectul de modificarea a legislației electorale prezentat de liderul PDM, Vlad Plahotniuc, Volnițchi a descris patru scenarii.

„Înainte de a trece la expunerea lor aş vrea să menţionez că Vlad Plahotniuc are reputaţia unui om care nu face primul pas dacă nu este sigur că îi va reuşi şi cel de-al doilea. Probabil are cele câteva variante de rezervă care îi dau certitudinea că proiectul pe care l-a anunţat ieri va reuşi. Cum poate el să ajungă lege?

În primul rând cred că se va încerca convingerea majorităţii parlamentare în actuala ei componență. Am văzut, ieri, reacţia domnului Ghimpu, care a fost categoric împotrivă. Nu este exclus însă că în cadrul negocierilor în interiorul alianţei această poziţie să fie schimbată. Or, nu este un secret că şi PL este în declin şi în cadrul actualului sistem electoral proporţional are prea puţine şanse să facă parte din viitorul parlament. Dacă democraţii vor reuşi să-l convingă pe Mihai Ghimpu şi pe colegii săi din PL, atunci, cel mai probabil, proiectul de lege va fi votat de actuala coaliţie parlamentară. Dacă acest lucru nu se va reuşţi, atunci se va pune în aplicare probabil planul doi. Acesta ar însemna o majoritate constituită ad-hoc de deputaţi care vor declara că susţin proiectul respectiv şi vor vota pentru el fără a părăsi formaţiunile din care provin şi fără a adera la careva coaliţii”, spune Volnițchi.

Analistul mai afirmă că, varianta trei ar putea fi mult vehiculatul proiect politic, mega partidul social-democrat despre care se zice că ar putea fi constituit şi care ar putea avea vreo 56-57 de deputaţi ca urmare a unor mişcări cu caracter transfug în cadrul actualului Parlament.

„Există şi a patra variantă şi cred că este foarte posibilă, mai ales după ce am urmărit ieri reacţia preşedintelui Dodon. Chiar dacă a zis că este împotriva sistemului uninominal, preşedintele Dodon a lăsat totuşi unele spaţii de interpretare. Aţi văzut că a venit şi cu unele propuneri, inclusiv cea de reducere a numărului deputaţilor sau cea privind deschiderea mai multor secţii de votare peste hotare. Aceasta înseamnă că la un moment dat am putea asista la careva negocieri între PSRM şi PD, negocieri care s-ar putea solda cu un proiect de compromis, adică un sistem electoral mixt, o reducere a numărului de deputaţi, o prezenţă oarecare pentru Transnistria, despre care spunea Dodon ş.a.m.d.”, afirmă el.

 Cristina Pendea 

Inapoi la arhiva noutaților