Până la venirea în funcția de Președinte a Autorității Naționale pentru Cetățenie a doamnei Gabriela Lenghel se formase un blocaj la redobândirea cetățeniei românești de către moldoveni. Secretarul de Stat al Departamentului pentru Relații cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Ana Guțu, a explicat sursa acestor blocaje, transmite CURENTUL.
„M-am întâlnit cu actuala președintă a Autorității Naționale pentru Cetățenie, dna Gabriela Lenghel. Până la venirea dumneaei în fruntea instituției, se formase un blocaj din cauza anumitor incidente legate de numărul mare de firme de intermediari, de avocați care depuneau dosare pentru redobândirea cetățeniei și s-au pomenit cu o sumedenie de cetățenii românești acordate cetățenilor din Rusia și din Ucraina. Au existat controale la Autoritate ș.a.m.d. Se adunaseră circa 230 de mii de dosare ale petenților din Republica Moldova care își așteptau cetățeniile. De fapt, termenul legal, în conformitate cu Legea cetățeniei române, durata legală a așteptării acestei cetățenii române este de cinci luni”, spune Ana Guțu.
De asemenea, ea spune că există un număr mare de solicitări de redobândire a cetățeniei, iar numărul angajaților în cadrul Autorității a rămas același ca în 2010.
„S-au întâmplat toate aceste chestii, să nu uităm că Autoritatea Națională pentru Cetățenie a fost creată la inițiativa președintelui Traian Băsescu, în 2010, și să nu uităm, de asemenea, că la început a avut 92 de angajați și astăzi tot cu 92 de angajați rămâne, iar anual numărul solicitărilor pentru redobândirea cetățeniei române este foarte mare și este mereu în creștere. Acum vreau să-i bucur pe toți. În sfârșit, procesul s-a deblocat, dna Lenghel fiind procuror și având o experiență extraordinară, este și un manager foarte bun. Dacă urmăriți ordinele cu numărul de dosare care deja și-au satisfăcut solicitarea de redobândire a cetățeniei române este foarte mare, într-un ordin apar de la 600 până la 1000 de dosare și asta este îmbucurător, fiindcă, dacă mergem cu acest ritm, este posibil ca până la sfârșitul anului să fie fluidizate toate aceste dosare”, mai spune Ana Guțu pentru Radio Europa Liberă.
Cristina Parfeni