[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ambasadorul UE la Chișinău: Alegerile din 24 februarie – un test extraordinar pentru evaluarea stării de democrație
23 Ianuarie

Alegerile parlamentare de luna viitoare trebuie să fie libere, cinstite și credibile, asta însemnând că toate standardele care țin de procesul electoral trebuie să fie respectate și înainte, și după scrutin, declară șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko.

„Candidații trebuie să aibă posibilitate să se înregistreze și să participe în procesul electoral în mod egal, inclusiv în ceea ce privește accesul la mass-media, procesul de votare trebuie să fie și el credibil și trebuie să existe și monitorizare, care va fi și din partea partenerilor internaționali, dar și din partea observatorilor naționali, ceea ce este deja o tradiție stabilită în Republica Moldova”, a afirmat Ambasadorul UE în cadrul unui interviu acordat pentru Radio Europa Liberă.

„Este foarte important ca voința oamenilor exprimată în alegeri să fie respectată”, susține el, amintind despre faptul că mandatul primarului ales al Chișinăului, Andrei Năstase, nu a fost validat, dar și despre schimbarea, în pofida recomandărilor partenerilor externi, a sistemului de vot.

De asemenea, acesta a vorbit și despre importanța presei independente și a societății civile.

„Este clar că alegerile parlamentare vor reprezenta un test extraordinar de important pentru evaluarea stării de democrație în Republica Moldova”, a conchis Peter Michalko, vorbind despre asistența macrofinanciară de suspendată în vara anului trecut.

Notă: alegerile parlamentare vor avea loc la 24 februarie curent și se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt, 51 de deputați urmând să fie aleși pe circumscripții uninominale, iar 50 – pe liste de partid. În aceeași zi va fi organizat și un referendum consultativ, participanților fiindu-le adresate două întrebări: „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” și „Sunteți ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție, dacă nu-și îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?”.

sursa: cotidianul.md

Inapoi la arhiva noutaților