[ X ]
Ambasadorul UE: „Este foarte important ca în acest an să punem accentul pe societatea civilă, rolul ei și participarea la îndeplinirea și promovarea obiectivelor PaE”
19 Decembrie

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Fundația Konrad Adenauer Moldova au desfășurat o masă rotundă pe marginea subiectului participării Republicii Moldova în cadrul Parteneriatului Estic (PaE), care este stadiul de realizare a celor 20 de livrabile ale PaE pentru 2020, transmite CURENTUL.

În cadrul evenimentului, experții IPRE au prezentat un Raport privind implementarea de către Republica Moldova a celor 20 de Livrabile ale Parteneriatului Estic pentru anul 2020.

În debutul evenimentului, Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a menționat că pe unele componente sunt înregistrate succese, pe altele – mai puține.

„Anul viitor vor fi marcați 10 ani de PaE. Este timpul când putem face o analiză și evaluare a rezultatelor să vedem cum a progresat dezvoltarea politicilor și relațiile între țările partenere și UE. PaE rămâne o componentă-cheie a politicii externe a UE. Se pune accentul nu doar prin beneficii economice, dar și ca sprijin pentru consolidarea democrației, drepturilor omului etc. S-au făcut pași concreți spre o societate mai puternică, infrastructura de transport a fost îmbunătățită. Vom continua să lucrăm împreună pentru rezultate concrete, mai ales în domeniul justiției, mass-media independentă și societatea civilă. Este foarte important ca, în acest an, să punem accentul pe societatea civilă, rolul ei și participarea la îndeplinirea și promovarea obiectivelor PaE. Din păcate, eforturile de îmbunătățire a cadrului juridic nu au avut efectul scontat. Legea cu privire la asociațiile obștești este adoptată doar în prima lectură și este important să fie adoptată ca lege. S-au înregistrat unele progrese la legea 2%. Suntem la început de drum, în ceea ce privește nivelul, se așteaptă încă mult progres. Comunicarea nu a fost așa suficientă pe aspecte conexe, accesul la informație și protecția datelor cu caracter personal”, a spus Ambasadorul.

La rândul său, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Daniela Morari, a spus că trebuie să fie analizate rezultatele obținute până acum și de valorificat prioritățile pentru a face mai mult.

„R. Moldova a făcut un exercițiu de valoare în ceea ce înseamnă PaE. Cel mai bun trainning este că vine înainte de 2019. Este important să dedicăm timp pentru a înțelege ce am reușit, ce se poate de valorificat mai mult și post 2020, alte priorități și cum putea lua în considerație ce putem face mai mult. Sunt lucruri care le putem încerca în 2019. La fel, 2019 va fi un an complicat nu doar pentru RM, dar și UE. Este bine că reușim să comparăm cu alte rapoarte. Orice raport alternativ este important și salutăm această sinergie a PaE împreună cu IPRE”, a spus Daniela Morari.

Participanții la eveniment au discutat în continuare principalele aspecte ale PaE pentru RM.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților