Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a efectuat o vizită de lucru în raioanele Taraclia și Cahul, transmite CURENTUL.
În raionul Taraclia, programul a cuprins vizitarea șantierului de la Complexul educaţional gimnaziu-grădiniţă „D. Cantemir” din satul Aluatu și o întrevedere cu primarul localității. În raionul Cahul, Ambasadorul Daniel Ioniță a vizitat șantierul Teatrului Dramatic „B.P. Hasdeu” din Cahul, a susținut o prelegere la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hajdeu” din Cahul, a participat la întâlnirea cu oamenii de afaceri din zonă, organizata de către Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova-filiala Cahul si Biroul de Promovare Economica si Comerciala din cadrul Ambasadei României și a efectuat o vizită la sediul Centrului Regional de Transfuzie a Sângelui Cahul.
În cadrul vizitei la șantierul de la Complexul educaţional gimnaziu-grădiniţă „D. Cantemir”, discuțiile purtate cu primarul din satul Aluatu și cu reprezentanți din conducerea instituției s-au axat pe sprijinul pe care Romania îl acordă sectorului educațional din Republica Moldova, cu un accent special pe impactul „Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”. Prin acest program, instituția de învățământ preșcolar a beneficiat de fonduri în valoare de 125 000 de euro, utilizate pentru: înlocuirea acoperișului, ușilor și ferestrelor, lucrări de interior și exterior, reparații ale sistemului de încălzire, sistemului de ventilare, rețelelor de apă și canalizare, rețelelor și echipamentului electric, rețelelor inginerești de exterior, pavare etc.
În cadrul discuției cu primarul satului Aluatu, Anatolie Bobici, Ambasadorul Daniel Ioniță s-a referit la oportunitățile oferite de programele de înfrățire dintre localitățile din România și cele din Republica Moldova, în special la Programul „Centenar prin Înfrățiri”.
Programul vizitei în raionul Cahul a debutat cu vizitarea șantierului Teatrului Dramatic „B.P. Hasdeu” din Cahul, edificiu finanțat de Guvernul României printr-un grant de 800 000 de euro. După finalizarea construcției, noua sală de spectacole va avea peste 300 de locuri și va reprezenta un important reper de promovare a culturii în zona de sud a Republicii Moldova.
La Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hajdeu” din Cahul, Ambasadorul Ioniță a susținut o conferință publică cu tema „Rolul NATO în asigurarea securității și gestionarea crizelor. Studiu de caz: România și Regiunea Mării Negre”. Evenimentul a fost organizat de către Centrul de Informare și Documentare NATO din Republica Moldova și a avut ca principal obiectiv diseminarea unor informații relevante despre Alianța Nord Atlantică și statele sale membre în fața unei audiențe formate în principal din studenți și profesori la științe politice. În prelegerea sa, diplomatul român s-a referit la provocările actuale din mediul internațional de securitate, la legătura intrinsecă dintre securitate – stabilitate – dezvoltare economică – prosperitate și a insistat asupra concluziilor summit-ului „Iniţiativa celor Trei Mări”, eveniment desfășurat la București, în perioada 17-18 septembrie 2018.
Totodată, Daniel Ioniță s-a referit la Reuniunile la Nivel Înalt ale Formatului București 9, care, spre deosebire de „Inițiativa celor Trei Mări”, s-au axat în special asupra aspectelor de securitate și au contribuit la pregătirea rolului NATO în consolidarea securităţii și stabilităţii în regiunea Mării Negre. În acest context, Ambasadorul român a prezentat provocările de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre, precum și angrenarea statelor din vecinătate în parteneriate flexibile de cooperare și dialog cu NATO. În context, a evidențiat Fondul fiduciar pentru distrugerea substanțelor chimice periculoase și a pesticidelor din Republica Moldova, la care și România a avut o contribuție financiară semnificativă, precum și programele de cooperare derulate sub egida Știință pentru Pace.
În cadrul întâlnirii cu oamenii de afaceri din zona de Sud a Republicii Moldova și din Romania, organizată la sediul Camerei de Comerț și Industrie din Republica Moldova – filiala Cahul, Ambasadorul Daniel Ioniță s-a referit la dinamica și structura relațiilor comerciale dintre România și Republica Moldova, a prezentat obiectivele Asociației Investitorilor Români din Republica Moldova și i-a încurajat pe participanți să utilizeze la maxim oportunitățile de afaceri existente între România și Republica Moldova. Din România au participat la eveniment agenți economici, membri ai Camerelor de Comerț și Industrie din Galați, Brăila și Tulcea.
În cadrul vizitei la sediul Centrului Regional de Transfuzie a Sângelui Cahul, Ambasadorul României a avut o întâlnire cu directorul dr. Ștefan Niță, în cadrul căreia au trecut în revistă impactul proiectului de reabilitare a instituției medicale. Menționăm că renovarea Centrului Regional de Transfuzie a Sângelui a fost finanțată de Guvernul României, în anii 2010 și 2012, cu suma totală de 290 000 de euro. Lucrările au fost finalizate în anul 2014.
Cristina Pendea