[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ambasadorul României în R. Moldova a susținut o prelegere publică la Universitatea de Stat din Cahul
6 Octombrie

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a susținut joi, 5 octombrie 2017, la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, prelegerea publică „Rolul NATO și al României în consolidarea securităţii și stabilităţii în regiunea Mării Negre”, transmite CURENTUL.

Evenimentul a fost organizat de către Centrul de Informare şi Documentare privind NATO în Moldova.

În acest context, Ambasadorul României s-a referit la efectele pozitive pe care standardele impuse de aderarea României la NATO le-au avut asupra societății românești în ansamblul său, prin asigurarea securității, a stabilității și pentru crearea premiselor de creștere economică.

De asemenea, oficialul român a menționat că Alianța Nord Atlantică reprezintă o structură politico-militară perfect adaptată realităților și provocărilor actuale, fiind o organizație centrată pe apărarea colectivă, dar deschisă cooperării și angajării constructive în dialog a statelor partenere, inclusiv prin programe educaționale și de colaborare științifică.

Ambasadorul român a prezentat provocările de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre, precum și mecanismele de cooperare specifice pe care NATO le derulează cu statele partenere, insistând asupra cazului particular al Republicii Moldova. A evidențiat, în acest sens, Fondul fiduciar pentru distrugerea substanțelor chimice periculoase și a pesticidelor, la care și România a avut o contribuție financiară semnificativă, precum și programele de cooperare derulate sub egida Știință pentru Pace.

În contextul vizitei la Cahul, ambasadorul României a avut o întrevedere cu primarul Municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, și cu rectorul Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, prof. univ. dr.hab. Andrei Popa.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților