O nouă rundă de instruiri privind prevenirea și combaterea traficului de ființe umane are loc pe parcursul săptămânii curente la sediul Poliției de Frontieră. 30 de polițiiști de frontieră care activează în punctul de trecere Aeroportul Internațional Chișinău, la liniile de control I și II, își vor îmbunătăți capacitățile în domeniul vizat, transmite CURENTUL.
Fenomenul TFU este abordat de participanți alături de mai mulți experți din domeniul combaterii criminalității transfrontaliere și migrației ilegale, dar și psihologi. Astfel printre subiectele discutate se regăsesc: „Analiza juridico-penală a infracţiunii de trafic de fiinţe umane (art. 165 CP) şi trafic de copii (art. 206 CP). Protecția victimelor”, „Măsuri proactive de indentificare a victimelor TFU”, „Serviciile de asistență a victimelor TFU în cadrul Centrului de Asistență a (Potențialelor) Victimelor a Traficului de Ființe Umane (CAP). Rețeaua de servicii în cadrul sistemului de protecție socială” etc.
Pentru asimilarea informației difuzate, polițiștii de frontieră vor fi antrenați în exerciții practice de simulare a identificării victimelor TFU la traversarea frontierei de stat.
„Traficul de ființe umane este un fenomen care necesită o atenție deosebită, pentru a fi în capacitate de a identifica cele mai eficiente măsuri de diminuare al acestuia. Astfel că instruirile lansate cu polițiștii de frontieră, care se conturează prin informare și schimb de date cu specialiștii pe domeniu, au rolul de a uni eforturile în lupta cu acest flagel infracțional” a precizat șeful adjunct al Poliției de Frontieră, Veaceslav Garștea, în cadrul cursului de instruire.
De menționat că instruirile sunt organizate de către Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, cu suportul Organizației Internaționale pentru Migrație în Moldova, în baza proiectului finanțat de către Ambasada SUA în Republica Moldova. În cadrul respectivului proiect vor fi instruiți 420 de angajați ai Poliției de Frontieră, având ca formatori experți naționali și internaționali.
Cristina Pendea