În perioada 1–4 aprilie, 2025, Alternativa Clinic, lider în domeniul Fertilizării In Vitro (FIV) lansează două proiecte inovatoare, menite să transforme abordarea în medicina reproductivă din Republica Moldova:
1. Primul Proiect este “Forumul Experților în Medicina Reproductivă” – o platformă online interactivă unde specialiștii Alternativa Clinic vor putea interacționa cu renumiți experți internaționali discutând cele mai complexe de dereglări a funcției reproductive. Prima sesiune tematică: Eșecuri FIV & Cazuri Complexe.
2. Un alt proiect ce urmează a fi lansat este „A Doua Opinie în Medicina Reproductivă”, în colaborare cu renumiți experți naționali și internaționali. Proiectul își propune să ofere pacienților acces la expertiza celor mai buni specialiști în domeniul medicinei reproductive. Fiecare caz va fi analizat cu atenție pentru a oferi soluții personalizate considerând cele mai recente inovații în domeniu.
Agenda primului forum sub denumirea “Forumul Experților în Medicina Reproductivă” organizat de Alternativa Clinic în perioada 1-4 aprilie 2025, va include 5 sesiuni:
1 aprilie: Sesiunea 1 în colaborare cu Sona Pharm (Ucraina). Discutarea cazurilor complexe de infertilitate și oportunităților de îmbunătățire a rezultatelor FIV. Prezentatori: Prof. Veaceslav Moșin, Alternativa Clinic (Moldova), Prof. Nicolai Grișcenco (Estonia), Dr. S. Venets (Grecia) și Dr. Miroslava Vatsik, “Мати та Дитина” (Ucraina).
2 aprilie: Sesiunea 2 în colaborare cu Kitazato (Japonia) și Dibimed (Spania). Dedicată îmbunătățirii tehnicilor de crioconservare a ovocitelor, spermei și embrionilor. Prezentatori: Dr. Andreu Vives Perelló, Kitazato (Japonia) și Dibimed (Spania).
3 aprilie: Sesiunea 3 în colaborare cu Abbot (Moldova) și Fertypharm, (Spania). Dedicată diagnosticului și tratamentului endometritei cronice. Prezentatori: Prof. Veaceslav Moșin Alternativa Clinic (Moldova) și Dr. Eva Gonzalez, Fertypharm (Spania).
4 aprilie:
a) Sesiunea 4 în colaborare cu Centrul Medical Ucrainean de Medicină Reproductivă „“Мати та Дитина” (Ucraina). Lansarea proiectului ”A doua opinie secundară internațională în problemele de reproducere”. Discutarea cazurilor de eșec a procedurii FIV.
b) Sesiunea 5 în colaborare cu X-Lab Solutions (România) și CooperSurgical (Marea Britanie). Prezentarea celor mai avansate tehnologii de diagnostic genetic preimplantațional (PGT-A, PGT-M, PGT-SR). Prezentatori: Dr. Zuzanna Bieniawska, CooperSurgical (Marea Britanie).
Aceste proiecte reflectă angajamentul Alternativa Clinic de a ridica standardele în medicina reproductivă din Republica Moldova la cel mai înalt nivel.
Alternativa Clinic deține cel mai avansat laborator FIV din țară, dotat cu echipamente de ultimă generație și standarde la cel mai înalt nivel. Sub ghidarea Prof. Veaceslav Moșin, au fost implementate metode personalizate de tratament, inclusiv pentru cazurile complexe, obținând o rată remarcabilă de succes în cazul femeilor de peste 40 de ani, de aproape 30%, în condițiile în care media europeană este de până la 15%; iar rata de succes la pacientele sub 35 de ani de 52%.
Doar la Alternativa Clinic au fost implementate multiple tehnici inovatoare în diagnosticul și tratamentul infertilității, dintre care menționăm:
• Înlăturarea chisturilor ovariene – o tehnică minim-invazivă, inovatoare și foarte eficientă, ce permite eliminarea chisturilor fără intervenție laparoscopică, fără anestezie generală și fără necesitatea spitalizării. Până în prezent au fost efectuate peste 305 proceduri de înlăturare a chisturilor ovariene. Rata de recidivă a fost la maxim 10 cazuri, iar complicații 0.
• Transferul de embrioni ghidat ecografic vaginal – o tehnică avansată, aplicată în doar câteva clinici din lume, care asigură o rată de implantare cu 10–15% mai mare față de metoda tradițională. Această tehnică a fost aplicată la peste 200 de paciente, asigurând un transfer lejer de embrioni în cavitatea uterină de 99%.
• Diagnostic genetic preimplantațional (PGT-A, PGT-M) – laboratorul FIV al Alternativa Clinic este complet echipat pentru efectuarea în siguranță a biopsiilor embrionare. Embriologii clinicii au urmat instruiri specializate și sunt pregătiți să efectueze testările genetice în cooperare cu companii internaționale de prestigiu, precum Igenomix și Cooper Surgical. Aceste teste permit identificarea embrionilor sănătoși, reducând riscul de sarcini cu malformații cromozomiale sau genetice.
• Terapia de rejuvenare a ovarelor (PRP Ovarian) – metodă eficientă de stimulare ovariană înainte de FIV, care îmbunătățește semnificativ răspunsul la tratamentele de reproducere asistată, crescând astfel șansele de obținere a unei sarcini. Până în prezent, au fost efectuate peste 605 proceduri, iar rata de succes 78%.
• Terapia de rejuvenare a endometrului (PRP Endometrial) – metodă inovatoare care îmbunătățește grosimea și calitatea endometrului, esențial pentru implantarea embrionului, în special în cazurile cu eșecuri repetate de FIV. Până în prezent au fost efectuate peste 495 proceduri, iar rata de succes 75%.
• Histeroscopia cu Endosee® Advance System – în premieră în Republica Moldova, Alternativa Clinic utilizează această metodă revoluționară, sigură și minim-invazivă pentru diagnosticarea și tratarea afecțiunilor cavității uterine. Până în prezent, au fost efectuate peste 185 proceduri, iar complicații 0.
• Sonohisterografia cu Spumă (HyFoSy) – tehnică inovatoare ce presupune utilizarea unei spume cu efect antiinflamator pentru investigarea minim-invazivă a cavității uterine și a trompelor. Se realizează fără anestezie generală, folosind ecografie 3D de înaltă performanță. Până în prezent, au fost efectuate peste 408 proceduri, iar complicații 0.
• Inseminarea prin tehnica „Balloon” – tehnică specială care presupune un timp mai îndelungat în care sperma este menținută mai mult în cavitatea uterului, astfel cresc șansele de concepție. Până în prezent au fost efectuate peste 94 de proceduri. Rata de succes 20%.
• Plasmafereza (terapia de curățare a sângelui) – procedură extrem de eficientă în eliminarea toxinelor, anticorpilor în exces, alergenilor, complexelor imune și altor substanțe dăunătoare din sânge. Aceasta îmbunătățește calitatea ovocitelor, spermatozoizilor și a embrionilor, crescând șansele de reușită a FIV și obținerea unei sarcini. Au fost efectuate peste 2500 de proceduri, cu efecte benefice la majoritatea pacientelor.