Comitetul de Supraveghere al Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1” a aprobat cererile de finanțare nerambursabilă înaintate de companiile create de migranți sau rudele acestora, în sumă totală de 13,54 milioane de lei, transmite CURENTUL.
Potrivit estimărilor, vor fi create și menținute circa 200 locuri de muncă, iar investițiile cumulative în economia națională vor constitui 32,39 milioane de lei.
Alexandru Sonic, secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, a menționat că Programul „PARE 1+1” este o experiență bună care contribuie la multiplicarea volumului de investiții în țară. “IMM-urile reprezintă 97% din totalul companiilor din Republica Moldova, iar Ministerul Economiei și Infrastructurii trebuie să vină cu programe bine gândite pe termen mediu și lung pentru a susține și stimula dezvoltarea domeniului antreprenorial”.
Directorul General ODIMM, Iulia Costin, a accentuat că în cele 54 de întreprinderi aprobate pentru finanțare nerambursabilă 63% sunt în faza de extindere și dezvoltare a afacerii, iar 37 % în faza de lansare. Dintre acestea, 28 de afaceri își vor desfășura activitatea în domeniul prestării serviciilor (imprimare și gravură, agrement, alimentație publică, organizarea evenimentelor, proiectare, instalare a rețelelor electrice, construcții și demolare, lucrări de terasament, reparație și spălătorie a autoturismelor, transport de mărfuri, servicii agricole mecanizate), 20 – în agricultură (cultivarea legumelor, cerealelor, viței-de-vie, baciferelor; pomicultură, apicultură, creșterea animalelor), iar celelalte 8 – în industrie (fabricarea fagurilor artificiali, pungilor eco, produselor de panificație și patiserie, înghețatei, semifabricatelor, uleiului din floarea soarelui, producerea ambalajelor din lemn și articolelor din metal forjat).
Întreprinderile sunt localizate în 21 raioane ale republicii. 14,8 % își desfășoară activitatea în municipiile Chișinău și Bălți, iar 85,2% – în mediul rural.
Potrivit datelor, cei 54 de beneficiari investesc remitențele provenite din16 state: Belgia, Danemarca, Federația Rusă, Franța, Germania, Irlanda, Israel, Italia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Republica Cehă, România, SUA, Turcia și Ucraina.
Programul “PARE 1+1” este implementat de ODIMM din 2010 și are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale moldovenilor aflați la muncă peste hotare în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova. Programul este finanțat din bugetul de stat și suplinit din fondurile Uniunii Europene și va fi extins până în 2021.
Cristina Parfeni