[ X ]
[ X ]
[ X ]
Alte încălcări depistate de Misiunea Promo – LEX, către ora 14:00
15 Noiembrie

Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova constată că din totalul de 337 de semnalări raportate de către observatorii Promo-LEX până la 14:00, de către echipa centrală a Misiunii Promo-LEX au fost prelucrate 221, dintre care în prezentul comunicat sunt incluse 159 de incidente, transmite CURENTUL.

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor constată:

Intimidarea observatorilor sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare – 3 cazuri.

Cazuri de oferire alegătorilor a recompenselor bănești – 1 caz.

Zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 m al secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 11 cazuri.

Transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) – 22 cazuri.

Obstrucționarea accesului pentru alegători și/sau transportul organizat la secțiile de votare pentru regiunea transnistreană – 1 caz.

Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – 15 cazuri.

Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m – 8 cazuri.

Agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 m şi/sau în incinta secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 7 cazuri.

Deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) – 2 cazuri.

Nerespectarea măsurilor de protecție și prevenire COVID -19 – 15 cazuri.

Fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului (prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului etc.) – 34 cazuri.

Aspecte problematice ale votării cu urna mobilă – 4 cazuri.

Încetarea/suspendarea nejustificată a votării în secția de votare – 2 cazuri.

Votarea nejustificată în grup (doi sau mai mulți alegători) – 3 cazuri.

Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 9 cazuri.

Întreruperea procesului de filmare a operațiunilor electorale privind deschiderea secției de votare sau a procedurilor de numărare a buletinelor de vot – 3 cazuri.

Deconectări energie electrică – 7 cazuri.

Prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – 2 cazuri.

Altele – 10 cazuri.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților
  1. Comuna Stăuceni devine oraș
    Social |
  1. Comuna Stăuceni devine oraș
    Social |