[ X ]
Alina Russu: „Cetățenii de peste hotare nu sunt foarte bine informați referitor la înregistrarea prealabilă”
11 Aprilie

Comisia Electorală Centrală (CEC) a Republicii Moldova a organizat, astăzi, prima dezbatere publică pe marginea subiectului privind înregistrarea prealabilă a cetățenilor cu drept de vot, care în ziua alegerilor se vor afla în străinătate, informează CURENTUL.

Alina Russu, președintele CEC, a accentuat că, cetățenii Republicii Moldova nu sunt bine informați cu privire la înregistrarea prealabilă.

„Ne-am propus să discutăm „subiectul înregistrării prealabile a cetățenilor stabiliți peste hotare”, deoarece cetățeanul nu este foarte bine informat despre accesibilitatea și utilizarea aplicației. Iată de ce – ne propunem o serie de dezbateri, care să explice în ce constă înregistrarea prealabilă și cum o putem îmbunătăți pe viitor”, a declarat președinta CEC.

Alina Russu a menționat că numărul cetățenilor, care au accesat și s-au înregistrat pe site, a crescut treptat, însă nu e suficient.

„În anul 2009 au fost deschise doar 23 de secții peste hotare, însă deja în anul 2010, odată cu modificarea legii, au fost deschise într-un număr mult mai mare. A fost o provocare pentru electorat, dar situația este în schimbare. În cadrul alegerilor parlamentare anticipate în anul 2010 s-au înregistrat prealabil 1526 de alegatori, în anul 2014 avem deja 2404, la ultimul scrutin, din anul 2016 – aproximativ 3570 de alegători. Cifrele desigur că nu sunt îmbucurătoare și probabil din lipsa unei comunicări eficace foarte puțini au accesat acest site-ul”, a menționat ea.

Alexandru Balmoș, șeful Direcției tehnologii informaționale și gestionarea listelor electorale din cadrul CEC, a explicat detaliat cum se poate utiliza corect aplicația și cum se pot înregistra prealabil cetățenii cu drept de vot, care se află peste hotarele țării.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților