[ X ]
Alexandru Tănase: „Biserica trebuie să fie total separată de stat și niciun lider de stat nu trebuie să apară niciodată public nicăieri alături de o față bisericească”
30 Septembrie

Juristul Alexandru Tănase, fost judecător al Curții Constituționale, afirmă că Biserica este plenar angajată în campanie și prima victimă a implicării acesteia va fi opoziția, transmite CURENTUL.

Alexandru Tănase, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, spune că Biserica influențează opțiunile electorale.

„… este un subiect care, din păcate, nici opoziția parlamentară care va fi prima victimă a implicării Bisericii nu a avut curajul să vină cu modificări la legislație, că noi mereu am avut persoane al căror nume nu puteai să-l rostești sau subiecte despre care nu poți vorbi. Unul din aceste subiecte este Biserica. Biserica este plenar angajată în campanie, ea lucrează la turații maxime pentru idolul Igor Dodon. Da, nu mai apare preafericitul Marchel pe Facebook atât de des, dar în schimb în sate cu oamenii se lucrează la bani mărunți și evident că Biserica influențează opțiunile electorale. Este un act de corupție, doar că nu forma clasică și tradițională în care ne-am obișnuit noi – pe de o parte, puterea finanțează indirect și direct Biserica Ortodoxă, iar Biserica Ortodoxă apare în poziție de aghitprop și manipulează alegătorii”, a spus Alexandru Tănase.

De asemenea, Alexandru Tănase afirmă că biserica trebuie să fie total separată de stat.

„…din păcate, distanța de la Biserica Ortodoxă până la valorile creștine este destul de mare, credeți-mă. Da, faptul că ei joacă această retorică, asta încă nu înseamnă că ei apără vreo valoare. Plus că noi știm foarte bine ce-i cu biserica asta, care-i rolul ei, cum primesc ei indicații de la Moscova. Noi suntem un stat laic, ceea ce înseamnă că biserica trebuie să fie total separată de stat și niciun lider de stat nu trebuie să apară niciodată public nicăieri alături de o față bisericească. Așa cum nimeni nu-și afișează în public preferințele sexuale sau alt gen de preferințe intime, exact așa e și cu religia, nu ai ce să le afișezi în public. Eu sunt departe de ideea că cei care umblă cu preoții și se cațără prin munți, de trei ori pe an pe Muntele Athos, neapărat sunt persoane religioase. Doar că gesturile astea influențează opinia publică și creează o anumită imagine care pe final se capitalizează în voturi și mai apoi în beneficiile puterii – bani, mașini cu girofaruri etc. Dar revenim la chestia asta că nicio poziție, nimeni absolut nu a avut curajul să vină cu câteva propuneri, cel puțin pentru a rezolva această problemă, deoarece și ei, într-un fel, nu vor să-și ia pe cap toate opiniile și toată armata asta ideologică, care în mediul rural încă este destul de influentă”, mai spune Alexandru Tănase.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților