[ X ]
[ X ]
[ X ]
Alexandru Slusari solicită audieri pe marginea situației create la „URBANPROIECT”
29 Ianuarie

Președintele fracțiunii parlamentare Platforma DA, Alexandru Slusari cere audieri în cadrul Comisiilor parlamentare economie, buget și finanțe și protecție socială, sănătate și familie pe subiectul situației create la Î.S. Institutul Național de Cercetări și Proiectări în Domeniul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Arhitecturii „URBANPROIECT”, transmite CURENTUL.

Deputatul precizează că în situație critică a ajuns o instituție publică extrem de valoroasă.

„Î.S. Institutul Național de Cercetări și Proiectări în Domeniul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Arhitecturii „URBANPROIECT” este o întreprindere de stat la autogestiune, ce activează deja de 76 de ani în domeniu, este unica întreprindere care, cel puțin, până acum avea menirea să elaboreze politici în domeniul amenajării teritoriului național, proiectării și coordonării documentației de urbanism pentru toate localitățile din Republica Moldova, proiectării în domeniul arhitecturii, construcțiilor și infrastructurii, este singura instituție care deține principala arhiva unde se păstrează toată documentația tehnică pentru obiectivele construite în toate localitățile noastre, inclusiv în Chișinău și este principala instituție de formare postuniversitară a cadrelor în domeniul arhitecturii, construcțiilor, infrastructurii, urbanismului și amenajării teritoriului”, a spus Alexandru Slusari.

„Totuși, din adresarea către vicepreședintele Parlamentului semnată de președintele comitetului sindical, reprezentantul salariaților de la „URBANPROIECT”, Gheorghe Vlas, reiese că până în momentul de față, administrația institutului a admis o restanță salarială către cei peste 120 de salariați, pentru ultimele 12 luni, ce constituie circa 2 500 000 lei (două milioane cinci sute de mii lei)”, spune deputatul.
Mai mult decât atât, Alexandru Slusari susține că salariații INCP „URBANPROIECT” sunt forțați, într-o perioadă de 5 luni, să părăsească locurile de muncă actuale, amplasate în clădirea de pe strada Constantin Tănase nr. 9 (care a fost transmisă în gestiunea Serviciului Fiscal de Stat) și să fie transferați (fără acordul salariaților) în incinta clădirii „Mecargo” de pe strada Cuza Vodă, nr. 5, mun. Chișinău.

El precizează că spațiile vizate nu corespund cerințelor elementare de activitate, nu au fost renovate calitativ din lipsa mijloacelor financiare, pe care INCP „URBANPROIECT” nu le deține, iar transferul ar face imposibilă continuarea imediată a procesului de lucru al salariaților, care, în conformitate cu prevederile Codului muncii, au anunțat declanșarea conflictului de muncă, însă Agenția Proprietății Publice a refuzat soluționarea conflictului prin intermediul comisiei de conciliere.

„Colectivul de muncă se află în stare de disperare extremă, oameni consideră că se urmărește scopul lichidării tacite a instituției”, comunică Slusari.

Politicianul menționează și situația în care „bătaia de joc față de „URBANPROIECT” se produce pe fundalul lipsei Planului Urbanistic General al mun. Chișinău: „Ivan Ceban l-a declarat drept prioritate în campania electorală, însă s-a pornit să caute executorii peste hotare, sub pretextul că ei vor elabora PUG gratis. După 15 luni de mandat al lui Ceban capitala nici cu un milimetru nu este mai aproape de elaborarea „constituției” urbanistice. Totodată, guvernarea lui Dodon prin acțiunile sale alungă din țară ultimii specialiști în domeniul amenajării teritoriului și arhitecturii”.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților