Deputatul Blocului ACUM, Alexandru Slusari, menționează că, cetățenii trebuie să înțeleagă cine frânează procesul legislativ și să întreprindă măsuri de presiune asupra acestora, inclusiv prin proteste, transmite CURENTUL.
Într-o postare pe o rețea de socializare, în contextul scumpirii carburanților și cartofilor, Alexandru Slusari menționează că, atât timp cât la guvernare va rămâne o grupare cleptocrată, prețurile vor crește fără logică.
„Creșterea bruscă și nejustificată a prețurilor la cartofi și la combustibil este un element al modelului economic mafiot, care mulți ani se implementează de actuală guvernare. O asemenea paradigmă economică se bazează pe un paradis fiscal pentru mișcări de capital, infrastructura pentru divertisment și are nevoie de un număr foarte mic de oameni, care locuiesc în permanență în țara. E nevoie de o țară, extrem de dependentă de import și cu câteva zeci de companii mari, care pot fi ușor controlate de puterea”, menționează Alexandru Slusari.
Deputatul afirmă că scumpirea prețului la cartofi este o tactică de nimicire a producătorului autohton.
„Sunt ferm convins că ultimele scumpiri uriașe cu 120-130 % la produsul de primă necesitatea este rezultatul politicii premeditate de nimicire a producătorului autohton de cartofi. Trei ani a avut loc importul crescând al cartofului. În acea perioada așa și nu a fost rezolvată la nivelul suficient problema accesului fermierilor la apă pentru irigare. În secolul 21 creșterea legumelor fără irigare este imposibilă. Drept rezultat, mulți agricultori au renunțat la cultivarea cartofului. Suprafețele acestei culturi s-au redus cu peste 2 mii de hectare. A apărut un deficit enorm pentru consumători, la care câteva companii-importatori într-o dimineață au stabilit din pod prețuri, care au fost mai mari cu circa 70% față de Ucraina. În sistemul clientelar aceste firme au protecția de stat, care încă și câștigă în urma acestei majorări drastice la încasarea TVA la import, ceea ce cumva îi permite guvernării să acopere găurile bugetare, care apar tot mai multe după planificarea bugetară nechibzuită în ajunul alegerilor și mahmureală financiară postelectorală. Că au fost afectate grav veniturile păturilor socialmente vulnerabile, în primul rând a pensionarilor, este un fleac pentru gruparea care o conduce țara”, menționează Slusari.
El afirmă că, același lucru s-a întâmplat și cu prețurile la carburanți.
„Prețul mediu al barilului în aprilie a fost de 72 dolari. În luna mai, perioada până la scumpiri, 71 dolari. Dolarul în ultima luna s-a apreciat față de leu doar cu 1%, iar prețurile au crescut aproape cu 6% sau cu un leu. De ce au fost majorate prețurile? Așa au decis ei. Oare șoferii noștri sau agricultorii au de ales, în condițiile când Consiliul Concurenței nu funcționează și mai mulți ani degeaba cheltuiește sute de milioane lei, achitate tot din buzunarele noastre. Prețurile au fost majorate sincron și diferența de preț dintre operatorii este de 3 bani, pe când, de exemplu la Ucraina aceasta diferența ajunge la 3 hrivne”, mai scrie Slusari.
Astfel, deputatul menționează că dezoligarhizarea țării va aduce inclusiv și demonopolizarea economiei, stimularea investițională, acordarea sprijinului posibil producătorilor autohtoni, dezvoltarea agriculturii, apariția clasei medie, creșterea veniturilor tuturor cetățenilor.
„Asta vor oamenii și mai puțin pe ei interesează dacă eliberarea țării noastre se va porni cu hârtie de coaliție pe 4 ani, care poate fi ruptă peste 3 zile sub presiunea lui Plahotniuc asupra socialiștilor sau în baza exprimării zilnice a voinței politice prin votarea mai multor legi importante pentru cetățeni”, punctează Alexandru Slusari.
Cristina Parfeni