[ X ]
[ X ]
[ X ]
Alexandru Ciudin: „Ne propunem să venim cu noi proiecte inedite, pentru a dezvolta sectorul energiei durabile”
9 Ianuarie

Alexandru Ciudin, directorul general al Agenției de Eficiență Energetică (AEE), a fost premiat de TRIBUNA pentru profesionalismul de care a dat dovadă în acest an, reușind să asigure buna gestionare a activității agenției pe care o conduce. Cu această ocazie, Alexandru Ciudin ne-a spus ce așteptări are de la anul 2021.

„În primul rând să trecem cu bine peste pandemie, care a afectat grav toate procesele la nivel mondial. Ne propunem să venim cu noi proiecte inedite, care să meargă direct către omul de rând, pentru a dezvolta sectorul energiei durabile, pentru a avea mai multe instituții eficientizate energetic și, nu în ultimul rând, pentru avea comunități dezvoltate din punct de vedere al energiei durabile”, a declarat Ciudin.

Totodată, oficialul a spus că o prioritate în acest sens este și atragerea resurselor financiare în vederea implementării proiectelor utile pentru Republica Moldova. „Aici vorbesc despre proiectul ,,Eficiența energetică în Republica Moldova”. Acesta se preconizează a fi cofinanțat de BEI și BERD, precum și să beneficieze de un grant UE prin intermediul Platformei de Investiții pentru Vecinătate, prin intermediul Bănci Europene pentru Investiții. Scopul proiectului este de a îmbunătăți indicatorii de performanță energetică a clădirilor, axându-se pe îmbunătățirea anvelopei clădirilor, sistemelor de încălzire, ventilație și aer condiționat, implementarea sistemelor de iluminat, distribuție a energiei termice și integrarea resurselor de energie regenerabilă. În acest sens este urmărită îmbunătățirea confortului interior al clădirilor, reducerea emisiilor de CO2, astfel atenuând impactul asupra schimbărilor climaterice”, a precizat el.

„Tot pentru anul 2021, AEE planifică lansarea proiectului ,,Clean Technology Innovation Programme for SMEs and Start-ups in the Republic of Moldova”, împreună cu Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială. Proiectul dat se va focusa pe acordarea sprijinului și suportului celor mai inovaționale idei în domeniul utilizării și implementării tehnologiilor curate în principalele sectoare ale economiei naționale. Totodată, vom continua cu campaniile de informare inițiate în acest an, care au ca scop conștientizarea populației, privind eficiența energetică și pentru a le oferi cetățenilor Republicii Moldovei informații și de ce nu, soluții potrivite”, a conchis Ciudin.

Cristina Jicol

Inapoi la arhiva noutaților