[ X ]
Alexandr Stoianoglo, mesaj la final de campanie: Trebuie să acționăm pentru soluționarea celei mai dificile probleme – reîntoarcerea onorabilă a cetățenilor moldoveni
18 Octombrie

Alexandr Stoianoglo, candidat independent alegerile prezidențiale din 20 octombrie, susținut de PSRM, a susținut astăzi un briefing cu tema. 20 octombrie  e ziua în care alegem Dreptate  pentru  toți. Candidatul s-a adresat cetățenilor, care peste doar două zile vor decide viitorul Republicii Moldova pentru următorii patru ani.

Aveți motive suficiente pentru a face această alegere. Peste zece candidați la președinție, fiecare cu ideile, planurile și speranțele sale, au încercat să ajungă la inimile voastre, să vă câștige sprijinul. Și, cu siguranță, multora le-a reușit. Personal, regret un singur lucru: unii candidați ai puterii nu au reușit să-și păstreze calmul și au recurs la manipulări, calomnii și campanii de denigrare. Acest lucru a intoxicat atmosfera electorală și a distorsionat spiritul unei competiții oneste și deschise, așa cum ar trebui să fie alegerile prezidențiale într-un stat european și democratic. Însă, ceea ce m-a impresionat cel mai mult au fost întâlnirile cu voi, dragi alegători. Pasiunea și sinceritatea cu care ați intrat în dialog, exigența și fermitatea care încă vibrează în sufletele voastre atunci când vorbim despre triumful dreptății. Optimismul vostru strălucește, în ciuda circumstanțelor dramatice din jur.
Vă mulțumesc pentru interesul vostru. Sălile pline, sutele și miile de ochi, zecile de întrebări și cereri la fiecare întâlnire. Încrederea și optimismul vostru mă obligă! Ne obligă să ducem lupta noastră comună pentru dreptate până la victorie! Suntem prea mulți ca să ne permitem să pierdem și să lăsăm Moldova noastră să sufere încă patru ani de abuz și ruină.

Stoianoglo a spus că,  întreaga structură a puterii din țară este paralizată.

Da, aș putea să mă eschivez și să spun că anumite probleme, cum ar fi irigațiile sau aprovizionarea cu apă pe câmpuri, nu țin de președinție; că nu ține de președinte să rezolve problema pensionarilor care activează în bază de patente, forțați să treacă la case de marcat; că președintele nu are cum să găsească gaze ieftine pentru țară sau să protejeze fiecare grădiniță, școală sau punct medical din sate. Aș putea, la fel de bine, să afirm că nu pot promite mai multe locuri de muncă bine plătite, nici să creez condiții pentru ca sute de mii de cetățeni de-ai noștri să revină acasă.Dar avem deja o Președintă care de patru ani face acest lucru – găsește exact aceste scuze pentru a explica starea de comă în care a ajuns sistemul de guvernare.Nu. Eu nu pot așa. Nu așa știu eu să lucrez.Pentru un șef de stat nu există probleme mici sau mari. Într-o țară aflată în dificultate, soluționarea fiecărei probleme a fiecărui cetățean și restabilirea dreptății la toate nivelurile reprezintă singura cale de a recâștiga încrederea și controlul asupra parcursului nostru comun, a mai spus Alexandr Stoianoglo.

Politicianul a precizat că, în timpul campaniei, s-a  convins și mai mult de corectitudinea priorităților alese.

În cele din urmă, trebuie să acționăm pentru soluționarea celei mai dificile probleme – reîntoarcerea onorabilă a cetățenilor moldoveni.    Scepticii și detractorii spun că acest lucru este imposibil, că ocazia a fost pierdută, că statul însuși este în pragul unui faliment total. Dar eu știu că în istoria națiunilor și a statelor, doar cel mai ambițios și curajos program de acțiune învinge. De regulă, istoria nu-i cruță pe cei care acționează cu jumătate de inimă. Prin urmare, indiferent cât de dificil este obiectivul, indiferent cât de laborioase sunt toate căile care duc la rezolvarea acestei sarcini, trebuie să găsim putere pentru adevărata inspirație națională.  Și cu siguranță vom găsi surse pentru o astfel de inspirație națională. Vom găsi dacă vom recunoaște în sfârșit că suntem cu toții foarte diferiți, că diferențele noastre sunt de cele mai multe ori avantajul nostru competitiv comun, nu un obstacol. Chiar și atunci când aceste diferențe sunt etnice, lingvistice, culturale și religioase. Este timpul să trecem peste toate intrigile mărunte, calomnierea toxică și discriminarea reciprocă pe care a fost construită politica moldovenească în ultimele decenii, a precizat el.

Posibilul viitor Președinte speră  că în această campanie a  reușit să demonstreze rin exemplul personal că se poate și fără atacuri personale, fără etichete și denigrări.

Pentru mine, consolidarea societății este într-adevăr o sarcină de a uni cei mai diverși cetățeni și forțe politice. Și acum știu sigur că majoritatea absolută a Republicii Moldova este de partea acestei abordări.   Da, am devenit și mai convins de necesitatea de a transforma țara noastră într-un furnizor competent și modern de securitate în regiune. În situația în care neutralitatea este cea mai populară idee în Moldova, este necesar să punem miza strategică tocmai pe acest avantaj național. Este indispensabil să acționăm astfel ca neutralitatea noastră să devină responsabilă și activă, încât atunci când ne gândim la țări, să ne imaginăm în primul rând că majoritatea cetățenilor fiecăreia din ele nu sunt armate mobilizate, ci bătrâni, femei și copii. Pe această bază ar trebui să construim prioritățile politicii noastre externe, liniile de parteneriat pe termen lung și să folosim relațiile diplomatice existente ca un motiv pentru a reduce orice agresivitate și retorică militară. Sunt convins că o astfel de Republică Moldova va merita dreptul de a fi numită o țară justă, iar noi, cetățenii ei, vom dobândi reputația unei națiuni echitabile. Vă îndemn să votați anume pentru o astfel de țară! Pentru o țară pe care o purtați în visurile și planurile Dumneavoastră cele mai profunde!  Și anume astfel – revitalizată, modernă și demnă – va fi în curând Patria noastră, Republica Moldova!, a conchis el.

Inapoi la arhiva noutaților
  1. Șase reprezentanți ai unui partid politic sunt cercetați de CNA într-un dosar de corupere electorală
    Politică |
  2. Premierul Recean a vizitat conacul „Russo” din Cotova, restaurat prin programul „Satul European”
    Politică |
  3. Șeful Guvernului în inspecție la podul din satul Pelinia: „Ne dorim ca astfel de proiecte să ajungă o normalitate”
    Social |
  4. Alexandr Stoianoglo, mesaj la final de campanie: Trebuie să acționăm pentru soluționarea celei mai dificile probleme - reîntoarcerea onorabilă a cetățenilor moldoveni
    Politică |
  5. Andrei Năstase, după o serie de întâlniri electorale: “Vom schimba în bine lucrurile, iar oamenii vor avea o Justiție așa cum e în Europa”
    Politică |
  1. Ziarul Logos: Fără extinderea euro-cotei preferențiale-2025 pentru importurile de zahăr, Moldova nu va putea echilibra piața
    Business |
  2. Șase reprezentanți ai unui partid politic sunt cercetați de CNA într-un dosar de corupere electorală
    Politică |
  3. Alexandr Stoianoglo, mesaj la final de campanie: Trebuie să acționăm pentru soluționarea celei mai dificile probleme - reîntoarcerea onorabilă a cetățenilor moldoveni
    Politică |
  4. Andrei Năstase, după o serie de întâlniri electorale: “Vom schimba în bine lucrurile, iar oamenii vor avea o Justiție așa cum e în Europa”
    Politică |
  5. Contribuția Republicii Moldova în asigurarea securității energetice regionale, în atenția conferinței „Cisolar & Greenbattery 2024”
    Politică |