[ X ]
[ X ]
[ X ]
Alegerile locale în aceiași zi cu cele parlamentare? Ce spune Alina Russu
15 Mai

Reglementările legislației în vigoare indică expres cui ii revine prerogativa de a stabili data alegerilor locale – Parlamentului. Legea, însă, nu spune ce se poate face în cazul în care Parlamentul nu este funcțional și cui i se transferă competența de a stabili data alegerilor locale generale. Afirmația a fost făcută de președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, într-un interviu pentru deschide.md, transmite CURENTUL.

Potrivit Alinei Russu, juridic, ar fi posibil ca alegerile locale să fie desfășurate în aceiași zi cu cele parlamentare, dar din punctul de vedere al organizării acest lucru ar fi mai dificil.

„În primul rând, pentru că e vorba de două tipuri de alegeri foarte ample și complexe. Alegerile parlamentare se organizează într-o circumscripție electorală națională și în altele 51 uninominale (să nu uităm că sunt implicați și cetățenii din localitățile din stânga Nistrului și cei care locuiesc în afara țării). În cazul alegerilor locale generale, însă, circumscripțiile electorale corespund unităților administrativ-teritoriale de nivelul doi – adică raioanelor/municipiilor. În cadrul acestui din urmă scrutin, cetățenii care locuiesc în stânga Nistrului și cei aflați peste hotarele țării nu participă la votare.

Astfel, pe de o parte, vom avea de ales 101 deputați, iar pe de altă parte, va trebui să alegem consilierii orășenești (municipali), raionali, sătești (comunali), de sector și peste 900 de primari”, spune Alina Russu.

Președinta CEC menționează că le va fi greu și concurenților electorali.

„Procedurile de organizare a alegerilor parlamentare și locale în aceeași zi vor fi duble, vorbesc de constituirea mai multor organe electorale, înregistrarea diferitor categorii de candidați, numărarea unui număr mare de buletine de vot, întocmirea unui număr foarte mare de procese-verbale. Mai mult ca atât, platforma de vizualizare a mersului votării și a rezultatelor preliminare va fi foarte încărcată, iar transparența scrutinelor ar putea avea de suferit.

La fel, va fi destul de greu și pentru concurenții electorali, care trebuie să-și organizeze campaniile electorale pentru fiecare tip de scrutin, pentru reprezentanții mass-media în vederea reflectării corecte a perioadei electorale și a informării exhaustive a alegătorilor. Însă, mai întâi de toate, trebuie să ne gândim la alegători, care dacă nu vor cunoaște suficient despre ambele scrutine, ar putea întâlni dificultăți în exprimarea corectă a voinței sale electorale”, a punctat Alina Russu.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților