În Republica Moldova se desfăşoară astăzi, 1 noiembrie 2020, alegeri prezidențiale, informează CURENTUL.
Astfel, pentru fotoliul de Președinte al Republicii Moldova luptă opt candidați:
Renato Usatîi – candidat desemnat de Partidul Nostru;
Andrei Năstase – candidat desemnat de Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr”;
Tudor Deliu – desemnat de Partidul Liberal Democrat din Moldova;
Igor Dodon – desemnat de Adunarea cetățenilor;
Violeta Ivanov – desemnată de Partidul „Șor”;
Maia Sandu – desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate;
Octavian Țîcu – desemnat de Partidul Unității Naționale;
Dorin Chirtoacă – desemnat de Blocul Electoral „Unirea”.
De menționat că, pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020, pe teritoriul Republicii Moldova au fost constituite 2004 secții de votare, iar tirajul buletinelor de vot este de 2 934 017 exemplare, dintre care în limba română – 2 168 620 exemplare şi 765 397 – în limba rusă. Totodată, este de menționat și faptul că, RM a deschis 139 de secții de votare în 36 de țări, unde au fost distribuite 556 mii de buletinele de vot.
Potrivit CEC, alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 vor fi monitorizate de 1 887 observatori naţionali și 310 observatori internaţionali. În cadrul secțiilor de votare deschise peste hotarele țării au fost acreditați 77 observatori din partea organizațiilor neguvernamentale și a misiunilor diplomatice și 154 de observatori înaintați de către concurenții electorali. Pentru secțiile de votare de pe teritoriul țării, consiliile electorale de circumscripție au acreditat, la cererea concurenţilor electorali, câte un observator naţional.
Pentru ca alegerile prezidențiale să fie validate este nevoie ca la urnele de vot să se prezinte cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale, iar câștigător devine cel care a obținut mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate. Dacă aceste condiții nu sunt întrunite, peste două săptămâni se organizează un al doilea tur, în cadrul căruia participă primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur. În acest caz, este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la vot. După aceasta, Curtea Constituțională se pronunță în privința validării rezultatelor alegerilor.
Maria Chiper