[ X ]
[ X ]
[ X ]
Alegeri 2019: Parlamentarele – 110 milioane lei, localele – 140 milioane lei. Cât va costa Referendumul propus de PDM?
23 Noiembrie

În anul 2019, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare, alegeri locale, și, posibil, un Referendum propus de Partidul Democrat din Moldova (PDM) privind reforma Parlamentului: micșorarea numărului de deputați de la 101 la 61 și controlul cetățenilor asupra deputaților, transmite CURENTUL.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, a spus că, „bugetul pentru parlamentare este estimat la circa 110 milioane 204 mii de lei, iar cel pentru alegerile locale – circa 140 de milioane”.

Întrebată cât va trebui să aloce statul pentru un posibil Referendum concomitent cu alegerile parlamentare din februarie 2019, ea a spus că, încă nu cunoaște.

„Eu sunt jurist de specialitate și vreau să văd decizia Parlamentului. Ca autoritatea electorală responsabilă de organizarea alegerilor să purceadă la pregătirea acestui proces, este necesar să fie susținerea sau suportul financiar pentru acest scrutin. Respectiv, dacă va fi adoptată decizia Parlamentului, primul lucru pe care noi îl vom face vom estima care ar fi cheltuielile suplimentare, pentru că vorbim de buletine de vot și vorbim de remunerarea funcționarilor electorali, care sigur vor petrece mai mult timp în ceea ce vizează numărarea și totalizarea rezultatelor”, a precizat Russu.

Referitor la numărul de alegători, Președinta CEC a spus că, la moment „în listele electorale s-ar regăsi circa 2 milioane 800 de alegători, dar dacă vorbim despre cifra cetățenilor Republicii Moldova care au dreptul la vot și care se regăsesc în Registrul de Stat al alegătorilor, sigur că numărul este mult mai mare, pentru că este inclusă și categoria de alegători care au domiciliul pe malul stâng al Nistrului, vorbim de cetățenii care domiciliază în Transnistria, pentru că ei nu au un loc de trai pe malul drept al Nistrului și, respectiv, sunt înscriși în Registrul de Stat al alegătorilor cu reședința în Transnistria, avem 160 de mii de cetățeni care la fel nu au domiciliu oficial sau obișnuit pe teritoriul Republicii Moldova. Și din această categorie fac parte circa 99 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, care au domiciliul peste hotare, deci ei au anunțat autoritățile Republicii Moldova că-și radiază domiciliul din Republica Moldova și această categorie de cetățeni nu se va regăsi în listele electorale, și avem cam sub 60 de mii de alegători, care nu au declarat nici domiciliul, nici reședința oficială pe teritoriul Republicii Moldova, dar ei oricum păstrează calitatea de cetățean al Republicii Moldova, respectiv își pot realiza dreptul la vot”.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților