[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ala Nemerenco: „Concentrația circulatorie a virusului în comunitate e foarte înaltă”
8 Octombrie

Fosta ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în Guvernul Sandu, Ala Nemerenco, menționează că deși s-a încercat să fie evitată presiunea asupra spitaleleor cu bolnavii de COVID-19, totuși, cea mai mare presiune a fost pusă anume pe spitale, transmite CURENTUL.

În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, Ala Nemerenco a spus că s-a ajuns la un număr prea înalt de cazuri grave.

„Noi am ajuns la un număr prea înalt de cazuri grave și, în special, cazuri care vin deja la reanimare. Dacă comparăm cu ceea ce s-a întâmplat în iulie-august, acum numărul de pacienți în stare gravă este mai mare și, în general, am văzut că pe parcurs s-au tot creat paturi noi și noi pentru pacienții cu SARS. Deci, ultima știre actualizată a ministerului, pare-mi-se au promis că vor lărgi posibilitățile spitalicești undeva la nivel național cu 300 de paturi noi, care vor fi organizate în cadrul spitalelor existente, adică vor fi închise unele secții, ele se vor reorganiza, readapta sub COVID și de fapt acesta este un indicator foarte prost, care demonstrează că, deși autoritățile au încercat într-un fel să evite presiunea pe spitale, de fapt tot ce au făcut este că au pus o presiune foarte mare pe spitale în toate aceste luni, fiindcă să nu uităm că un număr mare de paturi înseamnă, în primul rând, resurse foarte mari. Aceasta înseamnă personal medical, după aceasta echipament și, nu în ultimul rând, resurse financiare pentru a întreține toate acestea care sunt destul de costisitoare”, a spus Ala Nemerenco.

Totodată, Ala Nemerenco a spus că dacă sunt multe persoane la reanimare și ventilare mecanică, înseamnă că concentrația circulatorie a viruslui în comunitate e foarte înaltă.

„Dacă am fi depistat la timp sursele și le-am fi izolat, puțini dintre ei aveau să ajungă la spitale, din două motive: majoritatea îmbolnăvirilor sunt, de fapt, forme ușoare și ele nu ajung la spital. Dacă lanțul transmiterii este rupt, aceasta duce la circulația unei cantități mai mici de viruși în comunitate, dar și agresivitatea sau virulența mai joasă a virusului și dacă o persoană inhalează o cantitate mai mică de viruși, ei fiind mai slabi, adică cu o doză de virulență mai joasă, este evident că se va instala o formă mai ușoară și organismul persoanei respective va lupta și se va descurca cu boala. Din moment ce avem atât de multe persoane la reanimare și ventilare mecanică, aceasta presupune că concentrația circulatorie a virusului în comunitate e foarte înaltă”, mai spune Ala Nemrenco.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților