[ X ]
Al doilea forum regional antiviolență s-a desfășurat la Cantemir
17 Octombrie

Cel de-al doilea forum regional dedicat prevenirii și eliminării violenței în familie și în școală s-a desfășurat ieri, la Cantemir. Evenimentul face parte din seria celor 10 planificate de Parlament, pentru lunile octombrie – decembrie curent, transmite CURENTUL.

Forumul, organizat de Oficiul teritorial de informare al Parlamentului (OTIP) cu reședința în orașul Leova a întrunit deputați, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, specialiști din domeniu, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, parteneri de dezvoltare, precum și elevi, membri ai Consiliului de elevi din cadrul instituțiilor de învățământ din raionul Cantemir.

Prezentă la eveniment, deputata Elena Bodnarenco, membră a Comisiei parlamentare administrație publică a menționat că legislația în domeniul prevenirii și combaterii violenței este una bună, însă, în pofida faptului că tutela este o forma obligatorie de protecție, totuși, ea nu prevede responsabilitatea părinților/pedeapsa pentru părinții care-și lasă copiii fără ocrotire. Deputata a specificat că exemplele și situațiile concrete semnalate din teritoriu ar permite identificarea soluțiilor eficiente pentru implementarea și ajustarea legislației în domeniu.

La rândul lor, reprezentanții instituțiilor de învățământ au menționat că una dintre cauzele fenomenului este migrația. Potrivit acestora, mulți părinți pleacă peste hotare fără a lăsa o persoana responsabilă de îngrijirea copilului în lipsa acestora, deși tutela este o forma obligatorie de protecție a copilului în țara noastră.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului,  Maia Bănărescu a subliniat că instituțiile statului sunt obligate să creeze condiții pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor.

Reprezentanții consiliilor de elevi au abordat mai multe probleme, între care faptul că în urma optimizării instituțiilor educaționale, în școlile de circumscripție, clasele sunt formate din 30-35 elevi, în loc de  20-25, după cum a fost preconizat. Deputata Elena Bodnarenco a promis ca va discuta problema în cadrul ședințelor comisiilor parlamentare.

Responsabili din cadrul  Direcției raionale de Asistență Socială și Protecție a Familiei au evocat problema insuficienței resurselor financiare la nivel local pentru servicii sociale, de care să beneficieze victimele violentei in familie (centre de plasament temporar pentru copiii abuzați, sau din familii cu abuzatori etc.).

Șeful OTIP Leova, Mihai Timofti, a concluzionat că instituțiile educaționale, dar și consiliile de elevi, trebuie să pună accentul pe informare și comunicarea internă în fiecare instituție, ca o premisă pentru prevenirea și combaterea cazurilor de violență față de copii, îndemnându-i să comunice mai eficient cu reprezentanții Parlamentului în teritoriu.

22529065_1653246831393010_5469128934957365669_o (1)

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților