[ X ]
[ X ]
AIPA a recepționat cu 10% mai multe dosare pentru subvenționare decât anul trecut. Cele mai multe sunt pentru utilaj agricol
15 Mai

Subvențiile acordate de Guvern au sporit încrederea agricultorilor și astfel, investițiile în agricultură, de la începutul acestui an, se cifrează la circa 550 milioane de lei, ceea ce a permis crearea 239 locuri noi de muncă și a 286 locuri de muncă sezoniere, transmite CURENTUL.

Statul oferă suport financiar agricultorilor prin Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, care în acest an constituie circa 900 mln. de lei.

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), instituția responsabilă de gestionarea fondului, a acceptat pentru plată dosarele depuse de 440 de fermieri care vor primi subvenții pentru dezvoltarea afacerilor agricole în sumă de 64,4 mil. lei. În total, Agenția a recepționat până în prezent 887 cereri de sprijin financiar, cu aproape 10% mai mult comparativ cu numărul de dosare recepționate în perioada similară a anului trecut.

Cele mai multe cereri de subvenționare sunt pentru achiziția de tehnică și utilaj agricol. În acest sens, conform situației de la mijlocul lunii mai, AIPA a autorizat spre plată 272 dosare, în valoare totală de circa 28 mln. de lei, pentru achiziția a 790 unități de tehnică și utilaj agricol performant.

Agricultorii solicită, de asemenea, subvenționarea investițiilor în dezvoltarea infrastructurii post-recoltare și procesare. Până în prezent, s-a reușit autorizarea spre plată a 31 dosare din totalul de 79 de cereri depuse. Drept rezultat, circa 20 mln. de lei sunt oferiți pentru crearea și modernizarea a 73 unități de procesare a producției agricole.

În top mai sunt și subvențiile pentru înființarea, modernizarea plantațiilor multianuale și defrișarea celor neproductive. În acest sens, AIPA a reușit să autorizeze spre plată 81 dosare recepționat din cele 180 cereri de solicitare a sprijinului financiar. Valoarea subvențiilor autorizate, în acest sens, constituie 7,6 mln. lei.

Totodată, anual, 5% din valoarea Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, ceea ce constituie circa 45 mln. de lei, sunt direcționate pentru acordarea subvențiilor în avans pentru tineri și femeilor fermier ce se lansează pentru prima dată în proiecte start-up.

În anul curent, deja 21 de producători agricoli debutanți și-au inițiat afaceri, cu un plan de investiții de peste 18,0 mil. lei, ce vor genera crearea a peste 70 locuri noi de muncă.

Aportul statului pentru dezvoltarea celor 21 de proiecte start-up urmează a fi de peste 12,0 mil. lei, surse disponibile în fond. Din totalul dosarelor, 62% sau 13 dosare sunt depuse de femei fermieri.

Cele 21 dosare recepționate sunt în proces de evaluare.

Amintim, în total, în anul 2018, AIPA a recepționat 7 417 cereri de solicitare a sprijinului financiar pentru 4 411 producători agricoli unici, în valoare totală ce a depășit 1,0 miliard de lei. Urmare a subvențiilor solicitate, a fost posibilă atragerea investițiilor în sectorul agroindustrial, dar și în sectoarele conexe acestuia, în mărime de cca 6,0 mlrd. lei, cu peste 15% mai mult față de investițiile efectuate de producătorii agricoli în anul 2017. Investițiile efectuate au generat crearea a 4635 locuri noi de muncă (dintre care 2946 ocupate de bărbați și 1689 locuri de muncă destinate femeilor). De asemenea, în anul 2018, au fost depuse 66 de proiecte de finanțare a afacerilor agricole noi (start-up), dintre care 50 proiecte au fost declarate eligibile pentru finanțare în sumă de 26,2 mln. lei.

Menționăm, din totalul dosarelor depuse în anul 2018, au fost autorizate spre plată 7194 cereri de solicitare a sprijinului financiar în sumă de 966,9 mln. lei.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților