În contextul implementării Proiectului Twinning, în perioada 7-11 decembrie 2020, în cadrul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) se desfășură cea de-a doua misiune a proiectului tehnic ce vizează „Identificarea scenariilor posibile de implementare a plăților directe pe suprafață în Republica Moldova”, Subcomponenta 3.3, transmite CURENTUL.
De asemenea, în cadrul misiunii, pe data de 9 decembrie curent, se desfășură un atelier de lucru ce pune în discuții diverse subiecte de importanță strategică precum ar fi rolul Plăților Directe pe suprafață, mecanismul de implementare, descrierea instrumentului de administrare a Plăților Directe (Sistemul Integrat de Administrare și Control – IACS), importanța și rolul IACS ca instrument de sprijin în susținerea fermierilor. Potrivit experților externi este esențial nu doar să se diferențieze obligațiile și responsabilitățile diferitor actori implicați în gestionarea PD, dar, să fie clar definite cerințele și obligațiile viitoare ale fermierilor, întru îndeplinirea condițiilor de implementare a PD.
Scopul atelierului este de a informa cu privire la reglementările, procedurile și procesul de administrare și implementare a schemelor de asistență directă și instrumentele care sunt utilizate în gestionarea PD în spațiul UE. În special, evenimentul va aborda problemele legate de temeiul juridic, cadrul instituțional, principiile și cele mai eficiente metode de acordare a plăților directe.
În condițiile pandemice, evenimentul este desfășurat pe o platformă on-line ce permite interacțiunea între experți de la distanță. La eveniment participă conducerea AIPA, dar și reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
Reamintim că, la 18 noiembrie 2020, prin HG nr. 836/2020, a fost aprobat Regulamentul privind acordarea plăților directe per cap de animal. Acesta stabilește condițiile, ordinea şi procedura de acordare a plăților directe crescătorilor de animale.
Cristina Pendea