[ X ]
[ X ]
[ X ]
AIPA: 28 producători agricoli debutanţi s-au iniţiat în afaceri la cel de-al doilea apel de solicitare a plăților în avans
16 Noiembrie

Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) informează despre datele înregistrate pe parcursul celui de-al doilea apel de depunere a cererilor de solicitare a plăților în avans, transmite CURENTUL.

Conform datelor obţinute de la procesarea preliminară a cererilor, 28 producători agricoli debutanţi s-au iniţiat în afaceri, cu planificarea investiţilor în sectorul agricol de peste 37 mil. lei ce vor genera crearea a peste 70 locuri noi de muncă.

Aportul statului pentru dezvoltarea celor 28 de proiecte investiționale urmează a fi de peste 15,6 mil. lei, surse disponibile spre a fi alocate din Fondul Naţional al Dezvoltarea Agriculturii şi Mediului Rural.

Astfel, în cadrul desfășurării celui de-al II apel, femeile fermieri au depus mai multe dosare, astfel că ponderea femeilor din totalul dosarelor depuse constituie 64,3% (18 dosare) și 35,7% (10 dosare) urmează a fi administrate de tineri fermieri.

Urmare a examinării cererilor recepţionate de către Oficiile teritoriale ale Agenţiei, s-a constatat că 46,4% dintre acestea (13 dosare) sunt depuse în cadrul submăsurii nr. 2 Stimularea investiţiilor pentru înfiinţarea, modernizarea şi defrişarea plantaţiilor multianuale, inclusiv a plantaţiilor viticole şi a plantaţiilor pomicole, producătorii agricoli planificând efectuarea investiţiilor pe o suprafaţa de cca 81,3 ha. Cel mai mult prevalează înființarea culturilor nucifere cu 24,42 ha, fiind urmat de alun cu 20,41 ha, prun – 16,65 ha.

Investiţiile în utilarea şi renovarea tehnologică a fermelor zootehnice la fel deţin o cotă majoră, astfel, înregistrând 32,1% din totalul dosarele depuse, ce înseamnă că cu suportul statului prin subvenții în avans vor fi dezvoltate 9 afaceri noi în domeniul zootehnic (6 vizează sectorul apicol, unde vor fi procurate peste 800 familii de albine cu utilaj specializat de producere a mierii) și doar 3 producători agricoli intenţionează să se lanseze afacerea în domeniul creşterii animalelor (caprine și bovine).

O pondere mai redusă o deţin cererile de solicitare a sprijinului financiar, pentru stimularea investiţiilor privind producerea legumelor şi a fructelor pe teren protejat (sere, solarii, tuneluri), constituind 10,7% (3 dosare) ce vizează investiţii în construcţia serelor pe o suprafaţă de aproximativ 3670 m2, iar alte 10,8% din dosarele depuse (3 dosare) constituie investiţii în dezvoltarea infrastructurii postrecoltare şi procesare, urmând a fi construit un frigider cu o capacitate de 80 tone, și dezvoltate 2 afaceri noi în sectorul procesării: fructelor, legumelor și a cărnii.

De menționat că, cele 28 dosare urmează a fi examinate de oficiul central al AIPA și remise Comisiei de evaluare și selecție pentru evaluarea planurilor de afaceri conform criteriilor stabilite în Hotărârii Guvernului.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților