[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ai yacht dar nu știi să navighezi? Acum ai șansa să studiezi la prima Școală de Nautică din R. Moldova! Cât costă cursul
13 Septembrie

În R. Moldova activează o Școală de Nautică, care oferă cursuri pentru toți cei care doresc să navigheze pe mare, informează CURENTUL.

Solicitat de către reporterul nostru, instructorul la Școala nautică „SetSail”, Oleg Margina, ne-a povestit de unde i-a venit ideea de a preda un asemenea curs.

„Am urmat cursurile de navigație la o școală din România și am fost cucerit de yachting și navigația pe mare. După ce am acumulat experiență semnificativă, am fost invitat de școala nautică „SetSail” să fiu instructor de practică și am descoperit că îmi place la fel de mult să-mi împărtășesc cunoștințele în domeniu. De aici până la ideea de a deschide o sucursală a școlii de yachting „SetSail” în Republica Moldova și Chișinău, a fost doar un singur pas”, ne-a spus el.

Instruirea teoretică se face la Chișinău, practica la Marea Neagră.

„Instruirea teoretică se face la Chișinău, într-o sală de cursuri și durează 4 zile, în intervalul orar 10.00-18.00, cu pauză de prânz. Practica se face la Marea Neagră, la Mangalia, județul Constanța, România și constă într-o expediție de 24 ore pe mare, cu navigație de zi și de noapte, și două zile de manevre în port – acostare, plecare de la cheu, ancorare, manevra om la apă, etc.”, a precizat instructorul.

Orice doritor poate să selecteze cursul pe care și-l dorește, adică D, C sau S.

„Costul unui curs este de 500 euro – pentru categoriile D (ape interioare), C (costier 6 mile marine) și S (sailing – navigația cu vele). Categoriile sunt în funcție de zona de navigație: D – pe interioare, lacuri, Dunăre și Delta Dunării, C – costier 6 mile marine de țărm, B – 24 mile marine de țărm. A – all-zone, navigație fără limita de distanță, de traversadă – ocean, mări. S – sailing, cu vele. S-ul se poate adăuga la orice categorie și înseamnă că pe lângă nave cu motor se pot conduce și nave cu vele. Foarte mulți doritori sunt la cursul de vele (C/D+S) fiind persoane care visează să navigheze pe mări și oceane, să viziteze insule și să exploreze golfuri”, spune Oleg Margina.

Până în prezent,  au fost instruiți 20 de cursanți din Republica Moldova.

„Școala „SetSail” în România în cei 8 ani de la înființare, a instruit peste 1 000 de cursanți, o parte importantă din ei în prezent fiind navigatori pasionați și experimentați. Din Republica Moldova am avut în jur de 20 cursanți. Organizăm serii de cursuri bilunar, din februarie până în septembrie, iar numărul mediu de cursanți în prezent este de 30. Pentru Chișinău organizăm serii de cursuri la cerere odată ce s-au hotărât minim 10 persoane să urmeze cursurile”, afirma expertul.

După instruire cursanții primesc și diplomă de studii și se pot angaja oriunde în lume.

„Se obține diploma de absolvire a școlii cu care persoanele se pot înscrie la examenul de brevet la una din căpităniile din România. Suplimentar se achita o taxă de 200 euro pentru un astfel de examen. Carnetul obținut în urma promovării examenului este internațional, valabil oriunde în lume. După obținerea brevetului cursanții capătă titulatura de „conducători internaționali de ambarcațiuni de agrement până în 24 m”.

Porecla internațională este de „skipper”, ne-a mai spus instructorul.  Totodată, skiperii câștigă destul de bine în afara Republicii Moldova.

„Un skipper poate câștiga 50 euro/zi în România sau poate ajunge până la 150 euro/zi în Grecia, Croația, Italia etc. Se cere bineînțeles o experiență consistentă în navigația cu ambarcațiuni cu vele, dar este o experiență accesibilă care în 1-2 ani se poate acumula. Apoi se câștiga 700-1500 euro/săptămâna, în condițiile în care cazarea și masa sunt asigurate de persoanele din echipaj ce au închiriat ambarcațiunea”, mai spune Oleg Margina.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților