[ X ]
Agricultura Moldovei va fi adaptată condițiilor climaterice. FAO va susține fermierii mici și mijlocii în procesul implementării programului
20 Octombrie

FAO (Organizației Națiunilor Unite  pentru Alimentație si Agricultură) își va concentra eforturile în următorii patru ani în Republica Moldova pentru adaptarea agriculturii și alimentației locale la schimbările climatice și consideră esențială susținerea fermierilor mici și mijlocii în acest proces, transmite CURENTUL.

Reprezentanța locală a FAO a prezentat prioritățile Programului 2016-2019 în cadrul unui seminar organizat în contextul celebrării Zilei Mondiale a Alimentației.

Potrivit noului program ce va fi semnat anul acesta, FAO urmează să ofere suport Republicii Moldova pentru elaborarea de politici de susținere a fermierilor mici și mijlocii, promovarea agriculturii durabile și inovative, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și  asigurarea securității alimentare în contextul prețurilor fluctuante la nivel global. Complementar sunt planificate activități de educare a fermierilor și campanii de informare a publicului. La bugetul necesar acestor activități, FAO va contribui financiar și va oferi suport în identificarea altor donatori externi.

Programul FAO vine în contextul semnării la Paris a Acordului privind schimbările climatice, acord la care Republica Moldova este parte semnatară alături de alte 176 de state ale lumii, și se încadrează într-o strategie globală de  adaptare a agriculturii la schimabările climatice și atenuare a amprentei agriculturii asupra mediului.

În cadrul suportului complex pentru fermierii mici și mijlocii una din componentele esențiale este educația fermierilor prin școlile de câmp, o inițiativă a FAO implementată în ultimii 2 ani și care va fi extinsă pentru următoarea perioadă.

Situația climaterică din Republica Moldova este favorabilă pentru producerea leguminoaselor și boboaselor și de aceea FAO acordă suport în stimularea producerii acestora prin intermediul transmiterii cunoștințelor și tehnologiilor noi în domeniu. De asemenea, vor fi lansate campanii de informare pentru cetățeni privind consumul leguminoaselor, implicit a celor produse în Republica Moldova.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților