[ X ]
Agricultorii din Cahul și Edineț – lideri la solicitarea subvențiilor din partea AIPA. Câte autorizații s-au făcut de la începutul anului
13 Iulie

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), începând cu 1 februarie și pînă în prezent, a autorizat spre plată peste 120 milioane lei pentru un număr total de 1 017 dosare, transmite CURENTUL.

Cele mai active raioane fiind: Cahul și Edineț. Totodată, cele mai solicitate măsuri din partea producătorilor agricoli rămân a fi pentru procurarea tehnicii și utilajului agricol convențional, respectiv, construcția caselor de ambalare, frigidere de păstrare a fructelor, strugurilor și legumelor.

Începînd cu 1 iulie curent, AIPA a început Campania de recepționare a dosarelor de acordare a subvențiilor în avans, oferite tinerilor și femeilor fermieri, interesați de lansarea și dezvoltarea unei afaceri în sectorul agricol. Statul va oferi o contribuție de 65% din valoarea totală a proiectului propus, iar alte 35% va constitui contribuția proprie. De menționat, că vor fi acceptate doar proiectele cu valoare totală ce nu vor depăși un milion de lei.

Prioritate vor avea producătorii agricoli debutanți ce vor lansa afaceri pe următoarele segmente: producerea legumelor şi a fructelor pe teren protejat (sere, solarii, tuneluri); înfiinţarea, modernizarea plantaţiilor multianuale, inclusiv a plantaţiilor viticole şi a plantaţiilor pomicole, pentru utilarea și renovarea tehnologică a fermelor zootehnice, procurarea animalelor de prăsilă și menținerea fondului genetic al acestora, precum și pentru dezvoltarea infrastructurii postrecoltare şi procesare.

Reamintim că, valoarea totală a Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR) pentru anul 2018, constituie 900 mil. lei, dintre care suma disponibilă pentru anul curent, aferent subvențiilor în avans, constituie 45 mil. lei.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților