[ X ]
AGEPI a prezentat raportul anual: „A fost un an al provocărilor…”
16 Februarie

Directorul Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a R. Moldova (AGEPI), Octavian Apostol, a prezentat raportul anual al agenției – realizările și prioritățile pentru noul an, transmite CURENTUL.

Octavian Apostol spune că anul 2016 a fost unul al provocărilor, dar s-a reușit multe:

„Am elaborat și organizat un plan de îmbunătățire continuă. Am implementat bazele de date publice și gratuite. Am asigurat transparența instituției prin publicarea tuturor avizelor și deciziilor pe site-ul Agenției. Am înființat un centru de performanță (call centru) unde solicitanții pot obține consultări și pot beneficia de informații gratuit. Am redus termenul pentru procedura de înregistrare a mărcilor. Am dublat numărul de cereri depuse online – 42% din cererile depuse aui fost prin sistemul online.

Timp de un an am recepționat 318 cereri de brevet – 155 pentru invenții, 157 cereri pentru brevet de scurtă durată, 7 cereri de la solicitanții internaționali. Cereri pentru înregistrarea soiurilor de plante – 22 de la solicitanți internaționali. Pentru mărci – 1900 cereri naționale, 2500 cereri internaționale. Modele industriale – 288 cereri. Drept de autor și drepturi conexe – 283 cereri. Cereri de înregistrare prin mandatări – 1400.

Am efectuat 5 controale generale anuale dintre care avizate au fost Asociația Națională „Copyright” și Oficiul Republican al Drepturilor de Autor. Abrogate – Asociația Drepturi de Autor și Conexe, Asociația Națională pentru Protecția Creației Intelectuale, Asociația Obștească „ReproMold”.

S-au acordat subvenții de până la 3 mii de euro pentru inventatorii de peste hotare.

Am promovat 287 de invenții la 9 expoziții internaționale și am contribuit cu 3 sute de mii de lei.

Am promovat sistemul de indicații geografice pe plan internațional și, astăzi, 6 indicații au obținut protecția la nivelul UE.

Ne propunem să creștem nivelul de cultură în domeniul proprietății intelectuale în instituțiile de învățământ, judecători, procurori, mass-media, bibliotecari, industrii creative, IMM-uri.

Am semnat în acest an acorduri de colaborare cu Ministerul Educației și Academia de Științe din Moldova. Am organizat mai multe evenimente cum ar fi „Marca Anului” și manifestări de Ziua Proprietății Intelectuale. Toate acțiunile noastre au fost pe larg promovate în mass-media, dar și pe pagina de facebook.

Ne propunem să continuăm dezvoltarea domeniului proprietății intelectuale și o deosebită atenția vom acorda indicațiilor geografice”, a spus Octavian Apostol.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților