[ X ]
[ X ]
[ X ]
AGEPI a participat la Expoziția „Creația deschide Universul-2019”
19 Aprilie

În incinta Centrului de Excelență TEKWILL din campusul universitar Râșcani, Universitatea Tehnică a Moldovei, a avut loc deschiderea Expoziției lucrărilor studențești „Creația deschide Universul-2019”, organizată de UTM pentru a IX-a oară. În cadrul expoziției au fost etalate exponate în diverse domenii tehnico-inginerești și ale industriilor creative, transmite CURENTUL.

La ceremonia de deschidere a expoziției, au participat Viorel Bostan, rectorul UTM, Monica Babuc, Ministru al Educației, Culturii și Cercetării, Ion Tighineanu, președinte al Academiei de Științe a Moldovei; Andrei Popa, Director general adjunct al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Doina Nistor, director al Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova; Marin Ciobanu, administrator al Zonei Economice Libere Bălți, președinte al APIP; Veaceslav Kunev, președinte al Asociației Naționale a Companiilor din domeniul TIC, precum și reprezentanți ai partenerilor Universității Tehnice din Moldova, directori de instituții și întreprinderi etc.

În debutul evenimentului, dna Monica Babuc a salutat organizarea unor astfel de activități și a menționat importanța învățământului tehnic de la noi din republică, în special aportul Universității Tehnice în formarea tinerilor specialiști.

La rândul său, Directorul general adjunct al AGEPI, în adresarea sa către participanți, a felicitat studenții pentru realizările lor și a mulțumit organizatorilor pentru ideea realizării unui astfel de eveniment, care are drept scop promovarea inovației, menționând că fiecare exponat este pasibil de protecție prin sistemul de proprietate intelectuală. De asemenea, dl Andrei Popa a vorbit despre suportul pe care îl acordă AGEPI tineretului studios și susținerea tinerilor în înregistrarea sau brevetarea obiectelor de proprietate intelectuală.

Agenda evenimentului a inclus mai multe lecții publice, work-shopuri, ateliere practice în diverse domenii ale științei și tehnicii: inginerie biomedicală; grădini inteligente; tehnologia informației, industrii creative, textile și pielărie, arhitectură, alimentație, tehnici handmade, Robo Factory etc.

Expoziția a inclus și o demonstrație a mașinilor Rube Goldberg construite de echipe de studenți din cadrul facultăților UTM și Colegiului Tehnic; un Fashion-Show cu prezentarea colecțiilor tinerilor designeri vestimentari – studenți ai programului „Design vestimentar Industrial”.

În cadrul Competiției inginerești „Rube Goldberg-2019” au participat 8 echipe care au construit câte o mașină Rube Goldberg, a cărei sarcină finală a fost să aplice sigla UTM pe o coală de hârtie. Criteriile de jurizare au fost: derularea mașinii fără intervențiile participanților, complexitatea mașinii, dar și aspectul estetic al mașinii. Scopul competiției a fost să creeze un mediu competitiv pentru student, precum și să-I provoace să-și manifeste creativitatea și inventivitatea.

De asemenea, evenimentul a fost marcat de mai multe momente festive prilejuite de anunțarea învingătorilor Olimpiadei Tehnice Republicane la disciplinele matematică, fizică, chimie, informatică, desenul artistic, precum și ai Concursului studențesc de mașini Rube Goldberg „RG-UTM 2019”.

Tradițional, AGEPI a participat cu diseminare de informații în domeniul protecției proprietății intelectuale. Totodată, experții AGEPI au participat atât la selectarea celor mai bune lucrări care urmează a fi expuse în noiembrie la Expoziția Internațională Specializată „Infoinvent-2019”, precum şi la jurizarea lucrărilor prezentate la Concursul studențesc de mașini Rube Goldberg „RG-UTM-2019” și a menționat cu diplome şi premii studenții UTM deținători ai locurilor I, II şi III, care au prezentat cele mai creative și inovative lucrări.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților