[ X ]
[ X ]
[ X ]
Agenții economici vor transmite formularele statistice lunare prin intermediul Ghișeului unic de raportare electronică
15 Noiembrie

Începând cu data de 12 noiembrie 2018, agenții economici care au obligația să prezinte formularele statistice lunare către Biroul Național de Statistică (BNS) vor transmite aceste formulare prin intermediul Ghișeului unic de raportare electronică www.raportare.gov.md, platformă administrată de către Instituția publică „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe” (CTIF), transmite CURENTUL.

Potrivit unui comunicat emis de BNS, din aceeași dată, transmiterea formularelor menționate prin intermediul platformei www.raportare.gov.md este sistată.

Cu referință la formularele statistice trimestriale și anuale, BNS informează că, până la finalizarea procesului de migrare la Ghișeul unic de raportare electronică, agenții economici vor transmite formularele respective prin intermediul platformei BNS www.raportare.md.

Ghișeul unic de raportare electronică www.raportare.gov.md a fost lansat la 27 ianuarie 2018, în conformitate cu Planul de acțiuni privind reforma de modernizare a serviciilor publice pentru anii 2017-2021, aprobat prin hotărârea Guvernului. Ghișeul are scopul de a unifica procesul de raportare a datelor financiare și statistice de către instituțiile publice, agenții economic și cetățeni la adresa Ministerului Finanțelor, Serviciului Fiscal de Stat, Casei Naționale de Asigurări Sociale, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și Biroului Național de Statistică.

În prezent, prin Ghișeul unic pot fi transmise 131 tipuri de rapoarte, cele mai multe – 103 – sunt destinate Serviciului Fiscal de Stat. Pe parcursul anului curent, prin intermediul platformei www.raportare.gov.md au fost transmise peste 1 milion 250 mii de rapoarte, cea mai mare parte dintre care fiind expediate de către agenții economici.

Rapoartele pot fi transmise, cu aplicarea semnăturii electronice, eliberată de centrele acreditate în domeniu. Pentru completarea formularelor rapoartelor și transmiterea acestora, este necesar de parcurs următorii pași:

– autentificarea/înregistrarea pe portalul www.raportare.gov.md.

– selectarea şi completarea formularelor rapoartelor din rubricile disponibile (Rapoarte către SFS, Rapoarte către MF, Rapoarte financiare și statistice către BNS, Formulare către CNAS, Formulare către CNAM).

– semnarea electronică a raportului și expedierea acestuia.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților