Agenții economici vor beneficia de mecanisme de control mai riguroase și mai transparente pentru investițiile de importanță pentru securitatea statului. Un proiect de modificare a unor acte normative privind consolidarea mecanismului de examinare a investițiilor de importanță pentru securitatea statului a fost votat în a doua lectură de 53 de deputați, informează CURENTUL.
Proiectul de lege a fost elaborat pentru a clarifica procedurile, a elimina ambiguitățile și a asigura un cadru legal mai previzibil pentru investitori. Printre rezultatele scontate se numără reducerea numărului de tranzacții care necesită aprobare prealabilă, precum și reducerea numărului de tranzacții care ar putea afecta negativ securitatea statului.
Propunerile vizează excluderea de sub incidența respectivei legi a investițiilor nesemnificative, care nu pot afecta securitatea națională a Republicii Moldova. Printre acestea figurează tranzacțiile din cadrul aceluiași grup de companii și tranzacțiile privind majorarea cotei capitalului social, în cazul persoanelor care deja dețin controlul asupra operatorului.
Autorii au mai propus revizuirea articolului care se referă la restricțiile în realizarea investițiilor în domeniile de importanță pentru securitatea statului. Astfel, nu vor putea realiza investiții persoanele care au calitate de bănuit, învinuit sau inculpat în cadrul unei urmăriri penale privind infracțiunile de spălare de bani și finanțare a terorismului, inițiate de organele competente din Republica Moldova sau din alte state; se află sub urmărire penală pentru săvârșirea unei infracțiuni grave, deosebit de grave sau excepțional de grave; se regăsesc ori s-au regăsit, în ultimii cinci ani, în listele sancțiunilor internaționale de persoane fizice sau juridice etc. Potrivit autorilor, expunerea în redacție nouă a acestui articol va asigura reglementarea unor restricții clare legate de obligații / norme specifice reglementate de legislația în vigoare.
La fel, a fost revizuită lista documentelor și informațiilor prezentate de investitor privind mărimea preconizată a investiției, dar nu a celei maxime. Totodată, persoanele fizice care vor intenționa să investească în sectoare de importanță pentru securitatea statului vor fi obligate să prezinte declarațiile pe venit pentru ultimii trei ani din țara în care își au reședința fiscală. În același timp, toți investitorii vor avea dreptul să solicite informații. Pentru lectura a doua, documentul a fost completat cu prevederi care se referă la obligativitatea investitorilor de a prezenta informații despre experiența pe piață și reputația lor Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională. În așa fel, vor fi reduse posibilele riscuri în domeniile de importanță pentru securitatea statului.
Modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, cu excepția articolului care vizează cooperarea dintre Guvern și Comisia Europeană privind investițiile făcute în domeniile de importanță pentru securitatea Republicii Moldova. Acest articol va intra în vigoare la 1 ianuarie 2030. Totodată, Guvernul, în următoarele șase luni de la intrarea în vigoare a documentului, va modifica actele sale normative, în conformitate cu noile prevederi.