Agenţia Servicii Publice informează cetățenii și mediul de afaceri cu privire la procesul de radiere din oficiu a persoanelor juridice inactive din Registrul de stat al persoanelor juridice şi întreprinzătorilor individuali inactivi din Registrul de stat a întreprinzătorilor individuali. Măsura respectivă are drept scop sporirea acurateţei datelor entităților economice înregistrate în Registrul de stat și reducerea sarcinii administrative atât pentru stat, cât și pentru fondatori.
La începutul lunii martie în Registrul de stat al unităţilor de drept figurau 42 665 entităţi radiate cu motivul radierii “Persoana juridica inactivă”, corespunzător “Întreprinzător individual inactiv” (figura 1) şi încă 3 187 entităţi se află în proces de radiere din oficiu cu motivul radierii “Persoana juridica inactivă” sau “Întreprinzător individual inactiv”.
Figura 1. Dinamica entităţilor radiate din Registrul de Stat al Unităţilor de Drept cu motivul „Persoană juridică inactivă”
Ce reprezintă radierea persoanelor juridice inactive şi cine poate fi radiat?
Radierea persoanelor juridice inactive este o procedură administrativă, stabilită prin Legea nr. 220/2007, art. 26, prin care sunt radiate din Registrul de stat a persoanelor juridice şi din Registrul de Stat a întreprinzătorilor individuali acele entități care în decurs de 12 luni de la data înregistrării sau pe parcursul ultimilor 3 ani, nu au prezentat dările de seamă fiscale prevăzute de legislaţie, nu au efectuat operaţiuni pe niciun cont bancar, nu au calitatea de fondator al unei alte persoane juridice, nu au sucursale, nu au datorii la bugetul public naţional, nu sunt înregistrate în calitate de contribuabil al TVA şi nu au înregistrate la Serviciul Fiscal de Stat maşini de casă şi de control cu memorie fiscală.
Etapele şi condiţiile procedurii de radiere a persoanelor juridice inactive?
Procedura este iniţiată de Serviciul Fiscal de Stat, care realizează verificări asupra entităților care corespund criteriilor de persoană juridică inactivă din punct de vedere economic şi prezintă trimestrial organului înregistrării de stat a persoanelor juridice informația despre persoanele juridice inactive şi întreprinzătorilor individuali inactivi pentru a decide asupra radierii acestora din Registrul de stat.
Organul înregistrării de stat a persoanelor juridice examinează situaţia entităţilor din listă, inclusiv lipsa datoriilor faţă de bugetul public national, lipsa interdicţiilor aplicate de instanţele judecătoreşti sau de executorii judecătoreşti ş.a., şi iniţiază din oficiu procedura de radiere din Registrul de stat, adoptând decizia de iniţiere a procedurii de radiere.
Ulterior adoptării deciziei de iniţiere a procedurii de radiere din Registrul de stat, organul înregistrării de stat publica gratuit pe site-ul său oficial şi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova un aviz cu privire la iniţierea procedurii de radiere din Registrul de stat a persoanei juridice inactive, după caz a întreprinzătorului individual inactiv. Avizul conţine şi date cu privire la modalitatea şi termenele de înaintare a cererilor către persoana juridică inactivă / întreprinzătorul individual inactiv ce urmează a fi radiați, a creanţelor de către creditori sau de către alte persoane interesate, precum şi adresa la care acestea pot fi depuse.
Cererile şi creanţele pot fi înaintate nu mai târziu de 2 luni de la data publicării avizului în Monitorul Oficial.
Concomitent, în corespundere cu prevederile Codului administrativ, organul înregistrării de stat notifică prin scrisori recomandate persoanele juridice despre intenția de radiere și le acordă termen pentru a-și exprima poziția sau pentru a-și regulariza situația.
Ulterior, în termen de 3 zile lucrătoare de la expirarea termenului de depunere a cererilor şi creanţelor de către persoanele interesate, dacă cereri şi creanţe nu au fost înaintate, organul înregistrării de stat adoptă din oficiu decizia de radiere din Registrul de stat a persoanei juridice inactive și a întreprinzătorului individual inactiv şi radiază entităţile respective din Registrul de Stat.
În cazul depunerii cererilor şi creanţelor, lichidarea şi radierea din Registrul de stat a persoanei juridice inactive și a întreprinzătorului individual inactiv se efectuează în conformitate cu condiţiile generale prevăzute de lege, organul înregistrării de stat nefiind în drept să decidă din oficiu radierea din Registrul de stat a acestora
Ulterior adoptării deciziei de radiere din Registrul de stat, organul înregistrării de stat publică gratuit pe site-ul său oficial şi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova informaţia cu privire la radierea entităţilor, precum şi notifică, prin scrisori recomandate, persoanele juridice vizate.
Care sunt beneficiile acestei măsuri?
Adiţional, vă informăm că procedura de radiere prevăzută în art. 26 din Legea nr. 220/2007 se aplică şi faţă de persoanele juridice care depun cerere de radiere conform modelului aprobat de organul înregistrării de stat a persoanelor juridice (https://www.asp.gov.md/sites/default/files/servicii/e-servicii/formulare-tip/2/inregistrarea-de-stat/15.1-Cerere-radierea-persoanei-juridice-inactive-persoanelor-juridice.pdf) şi corespund criteriilor specificate în noţiunea de persoană juridică inactivă, cu excepția faptului că au prezentat dările de seamă fiscale prevăzute de legislație, din ale căror date rezultă că nu au desfășurat activitate de întreprinzător. În procesul de examinare a cererilor respective, Agenţia Servicii Publice se adresează către Serviciul Fiscal de Stat de a verifica corespunderea la criteriile de inactivitate stabilite de cadrul normativ.
În cazul în care a fost iniţiată procedura de radiere din Registrul de stat pentru o entitate inactivă, dar entitatea activează sau intenţionează să activeze, administratorul/administratorii persoanei juridice trebuie să prezinte dările de seamă fiscale la Serviciul Fiscal de Stat şi să solicite printr-o cerere depusă la SFS excluderea din Lista persoanelor juridice inactive.
Ulterior, în baza solicitării Serviciului Fiscal, Registratorul în domeniul înregistrării de stat din cadrul ASP emite Decizia de anulare a deciziei de iniţiere a procedurii de radiere din Registrul de stat a persoanei juridice inactive.