Agenţia „Moldsilva” a comunicat că s-a autosesizat în cazurile privind tăierile ilicite din întreprinderile silvice şi a întreprins măsuri. „Lucrările la care sunt multe întrebări – Întreprinderea Plaiul Fagului şi nu doar, vreau să vă spun că, colegii mei sunt specialişti în domeniu, care au activat anume şi la formarea acestor întreprinderi, arii protejate. Nu-i corect termenul că în ariile protejate de stat noi nu trebuie să efectuăm lucrări” – afirmă directorul general, Dumitru Cojocaru, informează CURENTUL.
„Agenția Moldsilva în urma sesizărilor materialelor care au fost difuzate pe rețelele de socializare, dar şi în mass-media, au luat atitudine, s-au creat anchete de serviciu. Întreprinderea silvică din Hîncești, Ocolul silvic Bujor, acolo unde avem deja finalizată anchetă de serviciu și au fost luate măsuri de rigoare. Persoanele care s-au făcut vinovate, din rândul colegilor noștri, au fost sancționați disciplinar. Ulterior, materialele au fost îndreptate către organele de resort, pentru a restitui prejudiciul cauzat fondului forestier şi atitudinea faţă de ei din punct de vedere contravenţional sau penal”, a spus Nicolae Munteanu.
Pe lângă aceasta, Agenţia „Moldsilva” şi administraţia Întreprinderii „Hânceşti – Silva” au luat măsuri și au concediat personalul care a fost implicat – şeful de ocol, pădurarii, iar, ulterior, materialele au fost trimise către organele de resort.
„Exact acelaşi lucru avem şi în alte gospodării – Întreprinderea silvică Orhei, Ocolul silvic Vadici, Întreprinderea silvică Chişinău, ocolul silvic “Vadul lui Vodă” şi mai recent, situaţia atestată în Rezervația “Plaiul Fagului” – este creat un grup de lucru, deschisă o anchetă de serviciu, şi la moment suntem spre final”, a comunicat inginerul şef silvic, Nicolae Munteanu.
Ghenadie Grubii, specialist principal al Agenției „Moldsilva”, a menţionat că în conformitate cu ordinul agenţiei nr. 19 din 26 ianuarie, în Rezervaţia Naturală „Plaiul Fagului” a fost efectuată o anchetă de serviciu, în rezultatul acesteia, comisia de anchetă a stabilit că, lucrările de construcţie ecologică sunt efectuate în strictă corespundere cu prevederile legislaţiei în vigoare, cu aplicarea tăierilor repetate, uniforme şi neuniforme, care au ca scop regenerarea pădurii din sămânţă. Anual lucrările silvice, în conformitate cu prevederile legii regnului vegetal, regulamentul cu privire la autorizarea tăierilor în fondul forestier şi vegetaţiei forestiere din afara fondului forestier, sunt coordonate cu autorităţi competente.
Cristina Tomac