[ X ]
[ X ]
[ X ]
Agenția Medicamentului a semnat acorduri de colaborare cu două instituţii similare din UE
17 August

Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din Republica Moldova a încheiat acorduri de colaborare cu Agenția de Stat de Control a Medicamentului din cadrul Ministerului Sănătății din Republica Lituania şi Oficiul de Înregistrare a Medicamentului, Dispozitivelor Medicale și a Produselor Biocide din Republica Polonă, transmite CURENTUL.

Semnarea acestor două acorduri este o premieră pentru AMDM, care anterior nu a mai beneficiat de parteneriate cu instituţii de reglementare în domeniul medicamentului şi dispozitivelor medicale din alte state.

Acordurile de colaborare au fost semnate de către Directorul General al AMDM, Vladislav Zara, cu omologii din Lituania şi Polonia, Gintautas Barcys şi Grzegorz Cessak,  în cadrul întrunirii autorităţilor regulatorii în domeniul medicamentului şi dispozitivelor medicale, participante în proiectul Twinning, care a avut loc în perioada 09-12 august 2017, în or. Varșovia, Polonia.

Acordurile de colaborare cu Lituania şi Polonia vor permite AMDM să-şi fortifice activitatea de supraveghere a pieţei farmaceutice din Republica Moldova şi să sprijine consolidarea eficacităţii sistemului de sănătate, în corespundere cu standardele europene.

În cadrul întrunirii au mai fost discutate subiecte ce vizează monitorizarea prezenței produselor medicamentoase pe piețele farmaceutice din Lituania, Polonia și Republica Moldova, evidenţa şi raportarea studiilor clinice şi farmacovigilenţă în sistemul european, EudraVigilance – sistemul de monitorizare a siguranței medicamentelor.

Un alt subiect important, supus discuţiilor, a vizat participarea autorităţilor de la Varşovia la concursul de transfer al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), care supervizează siguranţa medicamentelor vândute în Uniunea Europeană, din Marea Britanie în Polonia.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților