[ X ]
[ X ]
[ X ]
Afirmațiile unui fost ministru al Sănătății: „Coronavirus ar putea fi deja în țară”
26 Februarie

Fosta ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, afirmă că măsurile de precauție contra virusului de tip nou – Coronavirus, au întârziat a fi aplicate în țara noastră și există riscul ca virusul să fie deja în țară, transmite CURENTUL.

„Chiar cu riscul că o să-l supăr pe dl premier, o să spun că noi am cam întârziat cu controlul, deoarece coronavirusul nu a apărut ieri sau alaltăieri. Deci, la noi măsurile de precauție au fost instituite abia duminică. Și aceasta este grav, deoarece noi am mai avut zboruri care veneau din China și chiar vorbeam cu diferite persoane cunoscute sau eu dacă călătoream, nimeni absolut nu te întreba la intrarea în țară de unde vii, puteai să vii chiar direct din Wuhan, dar, desigur, noi nu avem zbor direct Wuhan-Chișinău, oamenii vin prin alte puncte de tranzit”, a precizat Ala Nemerenco.

În acest context, Ala Nemerenco afirmă că în asemenea condiții, virusul ar putea fi deja aici.

„Eu cred că nu doar aici, în toate țările din regiune, având în vedere că avem o mobilitate foarte mare și avem o comunitate de asemenea mare care locuiește în diferite zone de pericol. Deci, două lucruri sunt foarte importante la intrarea în țară. Și, în general, vreau să spun că atunci când vorbim de infecție, orice tip de infecție, nu contează este pesta, holera sau diferite infecții gripale sau coronavirus, cel mai important lucru din punct de vedere epidemiologic este cum este pregătită țara să diminueze răspândirea infecției. Acesta este cel mai important lucru. Și atunci, noi punem aceste bariere care diminuează riscul de răspândire a infecției, depistăm, detectăm persoanele posibil infectate, fiindcă noi nu putem să stabilim un diagnostic în trecerea de frontieră, dar formăm din acest flux de călători două categorii: categoria care este deja bolnavă și depistăm persoanele care au febră.

Asta nu înseamnă că 10 persoane pe care le-am detectat au coronavirus, ar putea să aibă o răceală banală sau oricare altă infecție sau chiar o stare cronică a organismului care s-a evidențiat prin prezența unei febre, dar deja îi preia medicul. Medicul o să clarifice: este această persoană suspectă sau nu. A doua este ancheta epidemiologică atunci când ea trebuie să fie foarte simplă, în care persoana își lasă datele de contact și spune foarte clar de unde a venit. Atunci când avem persoane care vin direct din aceste zone din Italia, de asemenea cu ele trebuie neapărat să intre în contact medicii. Deci, lor li se recomandă să stea mai mult pe acasă. Ei nu sunt neapărat puși într-o carantină foarte severă, dar chiar acolo în aeroport ei primesc niște recomandări care s-ar referi la un mod de comportament al lor mai deosebit. Astfel, imediat persoanelor care ar putea fi surse de infecție le este limitat contactul cu mai mulți oameni. Din păcate, acest lucru s-a început doar duminică, atunci când, de fapt, în Italia încă de vineri situația era destul de gravă. Noi am avut pe parcursul a două luni un scaner care a fost reparat și iarăși m-am mirat că nu a existat un buget în această comisie pe care să-l aprobe și să asigure toate trecerile de frontieră, inclusiv terestre, cu scanere.

Mai există și scanere nu foarte scumpe, sunt diferite aparate digitale de măsurare a temperaturii pe care am putea să le utilizăm. Și doi: atunci când formăm aceste controale ale fluxurilor de pacienți, cel mai important lucru este ca să nu îmbulzim oamenii în aeroport sau la diferite puncte de trecere”, a spus fosta ministră pentru Radio Europa Liberă.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților