[ X ]
Afacerea cu lavandă în R. Moldova. Un antreprenor povestește cât e de greu de gestionat o asemenea ocupație
9 Iulie

În ultimii ani, agricultorii moldoveni sunt tot mai interesați să cultive lavandă, deoarece pot obține profituri mari în comparație cu sumele investite. Solul fertil și condițiile meteo favorabile l-au determinat pe Nicolae Granciuc să înființeze o afacere cu flori de lavandă în satul Blindești, Ungheni, transmite CURENTUL.

Contactat de reporterul nostru, antreprenorul Nicolae Granciuc a spus că ideea de a cultiva lavandă a luat naștere pe vremea când era apicultor în Franța.

„Acum cinci ani, după ce finalizasem un curs de apicultură, am primit oferta să merg pe durata unui sezon apicol în Franța pentru a trece și un curs practic pe lângă cel teoretic. În timpul acestui curs, practic am deservit peste 300 de familii de albine pe care le duceam în diferite locații, în dependență de perioada în care înfloreau florile”, a spus Nicolae Granciuc.

Deservind albinele în lanurile de lavandă din regiunea Provence, acesta a rămas impresionat de frumusețea și aroma florilor de lavandă și a decis că la întoarcerea în țară va înființa o plantație de levănțică.

„Mi-am dorit să plantez o specie de lavandă mai productivă și m-am adresat la Institutul de Genetică și Fiziologia Plantelor, cu care am încheiat un contract de la început. Am ales să lucrez cu specia de levănțică „Moldoveanca 4” al cărei autor este doamna profesor Maria Gonceariuc de la care primesc consultații și sugestii pentru a crește o lavandă sănătoasă și care să dea un randament înalt la recoltare”, a mai spus Nicolae Granciuc.

La moment, antreprenorul gestionează o plantație matură pe o suprafață de 3 hectare și o plantație de 8 hectare care urmează să dea roade anul viitor. Nicolae Granciuc afirmă că lavanda nu este o plantă pretențioasă la sol, este rezistentă la secetă, rezistă la înghețurile din timpul iernii, iar condițiile meteo din ultimii ani au favorizat producția de ulei esențial de lavandă, deoarece plantele nu au avut parte de umiditate în exces, fapt ce a omis apariția putrefacției la rădăcina plantelor.

„Recoltarea florilor de lavandă se efectuează prin două metode, cea manuală și metoda tehnică. Până la ziua de azi am recoltat florile prin metoda manuală și anume tăiatul cu secera la care am angajat zilieri. Din cauza lipsei de personal calificat voi opta în anii următori pentru recoltarea tehnică a inflorescențelor, pentru a strânge roada într-o perioadă mai scurtă”, a spus antreprenorul.

Nicolae Granciuc planifică să-și extindă plantația de lavandă pentru a produce cantitatea de ulei necesară pentru exportul pe piețele din UE. Antreprenorul spune că este destul de greu să întreții o asemenea afacere în Republica Moldova, deoarece nu toți crescătorii de lavandă sunt susținuți financiar din partea statului. Plantația de lavandă necesită numeroase investiții în primii patru ani, iar lipsa unei surse alternative de venit împiedică dezvoltarea unei asemenea afaceri.

Mihaela Grosu

foto: Facebook

lavanda 65872856_2371190726536110_7742550240422526976_n 65570241_2759025440779361_834423828200292352_n

Inapoi la arhiva noutaților