[ X ]
[ X ]
[ X ]
AEE verifică gradul de pregătire a centralelor termice pe biocombustibil solid din instituțiile publice, pentru sezonul de încălzire 2023-2024
30 Septembrie

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Ion Muntean, s-a documentat la două instituții publice deținătoare de centrale termice pe biocombustibil solid în ce măsură sunt pregătite pentru sezonul de iarnă. Ion Muntean a vizitat Grădinița de copii ,,Făguraș” din satul Cruglic, raionul Criuleni, frecventată de 125 de copii, și Centrul de sănătate din localitatea Morozeni, raionul Orhei.

Directorul AEE a prezentat Planul de măsuri pentru pregătirea de sezonul de încălzire 2023-2024, în special Planul-model de măsuri de eficientizare a consumului de energie în clădirile publice, în contextul în care AEE este responsabilă de monitorizarea situației privind asigurarea entităților publice cu biocombustibili solizi și colectarea informației privind volumul de combustibil solid/biomasă disponibil și cel necesar. Totodată, Agenția este responsabilă de organizarea instruirilor specifice, dedicate operatorilor de centrale termice, administratorilor instituțiilor publice, producătorilor de biomasă etc., privind necesitatea utilizării centralelor termice pe biomasă, precum și necesitatea reducerii consumurilor de energie în cadrul instituțiilor publice.

De asemenea, în cadrul vizitei au fost prezentate măsuri de pregătire pentru sezonul de încălzire, pentru asigurarea bunei funcționări a sistemului de încălzire. Pregătirea adecvată pentru sezonul de încălzire este esențială pentru a asigura că centrala pe biocombustibil solid funcționează în mod optim, cu costuri reduse și un impact mai mic asupra mediului. Urmând anumite măsuri, deținătorii de astfel de centrale pot să beneficieze pe deplin de avantajele biocombustibililor solizi și să contribuie la reducerea amprentei lor de carbon, dar și la creșterea gradului de independență energetică.

Amintim că Agenția pentru Eficiență Energetică are misiunea de implementare a politicii de stat în eficiența energetică, performanța clădirilor și valorificarea surselor de energie regenerabilă. Aceasta include atragerea și gestionarea resurselor financiare pentru finanțarea proiectelor în aceste domenii, cu o abordare durabilă față de mediu și schimbările climatice.

Inapoi la arhiva noutaților