[ X ]
Adrian Sadovnic, sexolog, despre debutul vieții sexuale în rândul tinerilor din Republica Moldova, rolul internetului, dezamăgiri și complexe
20 Decembrie

Debutul sexual reprezintă o etapă esențială în viața tinerilor, deoarece îi marchează atât în plan fizic, cât şi psihologic. Pentru a evita unele consecințe negative, este necesar ca relațiile intime să fie conștiente și asumate. Solicitat reporterul CURENTUL, doctorul Adrian Sadovnic, specialist în medicina sexuală, sexolog, medic urolog-androlog, ne-a explicat care este vârsta optimă pentru începerea vieții sexuale, riscurile debutului sexual precoce și tardiv.

C.: Care este vârsta potrivită pentru debutul sexual având în vedere tendințele?

A.S.: În general, omul nu este o mașinărie precisă. Întotdeauna sunt devieri și puncte de referință în baza cărora apreciem dacă persoana este aptă de a începe viața sexuală. La fete, primul semn că au devenit femei și pot avea debut sexual este menarha, adică prima menstruație. Ea poate apărea și de la 11 ani, sau cum de obicei pe la 13-14 ani. Totodată, aceasta poate coincide cu prezentarea libidoului erotic, adică atracția sexuală, la unele fetițe și băiței de la 9-11 ani. Unii chiar încep să se masturbeze, iar aceasta nu este o patologie, ci o modalitate de exprimare a temperamentului sexual puternic. Vârsta de debut se consideră 14-15 ani, după apariția primelor semne de dezvoltare, dar totul depinde de mediul în care trăiește adolescentul.

C.: Ce riscă cei care își încep viața sexuală la o vârstă fragedă?

A.S: La acea vârstă organismul este copt fizic, însă din punct de vedere psihologic și emoțional nu este matur. Acțiunile tinerilor au periodic un caracter infantil, dar aceasta nu înseamnă că ei se dau nu dezmățului, ci instinctului, ceea ce uneori poate duce la anumite consecințe.

Drept consecințe apar sarcini nedorite, excese sexuale soldate cu probleme de sănătate, infectări de boli cu transmitere sexuală. Acestea ar fi riscurile, însă medicina nu a precizat că există anume un grup de persoane care dacă debutează sexual mai devreme, atunci neapărat vor avea probleme. Sunt persoane care încep viața sexuală târziu și o finalizează devreme, iar altele o încep devreme și o finalizează târziu. Sunt mai multe aspecte determinate de modalitățile în care decurge acest proces.

Este important de menționat că maturizarea fizică nu presupune și pregătirea psihologică a adolescenților de a intra în viața sexuală matură și nu garantează că aceștia vor fi mulțumiți, fericiți și vor avea o viață sexuală demnă, corectă și eficientă. Deci, după cum vă dați seama, contactul sexual la orice vârstă imprimă și anumite riscuri, care sunt individuale.

C.: Care sunt motivele ce îi determină pe unii tineri să înceapă viața sexuală precoce?

A.S.: Motivele de bază, care îi fac pe tineri să înceapă viața sexuală sunt: curiozitatea; insistența partenerului – „dacă nu vreai înseamnă cu nu mă iubești”; dorința de a corespunde mediului; uneori există dorința de a părea mai maturi; dorința de cunoaștere; uneori sunt forțați de mediu, de parteneri sau de circumstanțe.

La acea vârstă fetele iubesc altfel, ele se atașează de iubiții lor, pe care doresc să îi țină alături cu orice preț, chiar și cu prețul demnității. Apoi „ursulețul” lor pleacă, fiind în exces hormonal și la vârsta de încercare și cunoaștere. Astfel, multe fete rămân dezamăgite după primul act sexual. Băieții încep de obicei relațiile cu un an sau doi mai târziu decât domnișoarele. Dacă înainte fetele se considerau pregătite pe la 15-16 ani, iar băieții pe la 17-18, acum procesul debutează și mai repede datorită internetului, care este deschis pentru toți.

C.: Ce rol joacă internetul, filmele erotice?

A.S: Site-urile erotice și porno sunt luate drept inspirație, sursă de educație și primă informație despre sex. De aici pornesc problemele sexuale, cele de relaționare cu partenerii, probleme de percepție privind durata actului sexual.

Unii bărbați devin complexați atunci când durata actului este de 10-20 minute, fiindcă în filmele erotice, constituite din mai multe secvențe, ei văd că erecția la bărbat durează în jur de o oră. Femeile acolo obțin mereu orgasm, chiar dacă lipsește preludiul, ceea ce nu corespunde cu realitatea.

În filmele erotice bărbații au penis de 20-30 cm, ce la fel este diferit de viața reală. În consecință, unii dintre bărbați se complexează, se inhibează și consideră că au disfuncții sexuale, neștiind că vaginul la femeie are de la 7-12 cm și nu atât contează mărimea, pe cât gradul erecției, modul în care se face penetrarea, pregătirea fizică și psihologică de actul sexual. Cele mai importante sunt emoțiile, pasiunea dintre parteneri, deoarece vaginul la femei are proprietatea de a se ajusta, de a se îngusta sau alungi pe mărimea penisului, dacă ea într-adevăr îl dorește pe bărbat. Femeia tinde să atingă gradul de încredere maximă față de bărbat, de acolo de unde vine emoția și excitarea. Ea se oferă bărbatului pentru un act sexual calitativ, cu speranța că ulterior nu va fi abandonată.

Deoarece la acea vârstă băieții sunt conduși de instincte și hormoni, foarte des ei simulează sentimentele pentru a obține ceea ce doresc, iar majoritatea fetelor rămân dezamăgite după primul act. Așa în societate apar dogmele, convingerile și stereotipurile că toți bărbații sunt la fel, însă această situație descrisă este caracteristică vârstei și percepției diferite a ceea ce se întâmplă pe plan hormonal al actului sexual de către băieți pe de o parte și de către fete pe de altă parte. Astfel, unele fete refuză să mai aibă relații intime încă mult timp după primul act, altele acceptă situația și întră în statutul de jertfă, iar cealaltă categorie a fetelor manifestă un comportament sceptic față de sexul opus.

C.: Ce riscă cei care își încep viața sexuală tardiv?

A.S.: Debutul sexual poate avea loc la orice vârstă. Nu neapărat persoanele care au început să practice relațiile intime la o vârstă mai mare au și probleme de sănătate, dar mereu debutul depinde de mediul în care au trăit persoanele date. Cei care au avut părinți hiperprotectivi, religioși, critici, negativi și care au educat în copii rușinea față de intimitate, cel mai probabil se vor confrunta cu blocaje emoționale, vor avea diferite complexe și probleme la intrarea în viața sexuală, dar și la recunoașterea sexualității proprii.

C.: Este masturbarea un proces firesc?

A.S: Este necesar de menționat că masturbarea la adolescenți este un proces natural, normal pentru vârsta de debut a vieții sexuale, până tinerii cunosc ce înseamnă actul sexual și stabilesc o relație. Până atunci masturbarea este o modalitate de a elimina energia sexuală în plus, care se manifestă la adolescenți sub formă de energie nervoasă. Ei sunt conflictuali, iritați, anxioși, iar acest proces devine instinctiv o sursă de descărcare nervoasă. A masturba este sănătos dacă poartă un caracter sezonier și de pregătire, deoarece mimează un act sexual. Unele surse spun că băieții se masturbează până la 98%, iar fetele de 37-83%. Totuși, nu se recomandă masturbarea dezadaptativă cu obiecte străine în cazul fetelor, deoarece acestea riscă să nu simtă plăcerea în timpul actului sexual natural. Informație detaliată la acest subiect puteți găsi și în cartea care va apărea curând „Sexul pe înțelesul tuturor”.

aa

C: Ce mesaj aveți pentru părinții cu adolescenți?

A.S.: Din păcate, nu pot să răspund la întrebare doar în câteva enunțuri. Aici este nevoie să precizăm cine sunt acești părinți, cum sunt ei. De asemenea, este necesar să clarificăm anumite situații, deoarece mulți părinți privesc religios tinerii, le formează frica de masturbare, frica de a nu suferi de la viața intimă și în acest mod le transmit un mesaj negativ. Iar în consecință, copiii se abțin să discute sau să se manifeste din punct de vedere sexual. Aceasta este o temă de discuție aparte, pe care o lăsăm pentru interviul următor.

C: Vă mulțumim!

Doina Buruiană

Inapoi la arhiva noutaților