[ X ]
[ X ]
[ X ]
Adrian Albu: Reducerea costurilor şi tarifelor pentru locuitorii Chișinăului este principala prioritate a mea și a echipei mele 
18 Septembrie

Candidatul desemnat de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) pentru funcţia de Primar general al municipiului Chişinău, Adrian Albu, lucrează la un program special scopul căruia este de a face Chişinăul mai accesibil financiar pentru chișinăuieni. Despre aceasta el a menţionat într-o discuţie cu reporterul portalului Oficial.md.  

Potrivit spuselor sale, „locuitorii Chișinăului achită impozite în orașul Chișinău, adică creează principala bază financiară pentru dezvoltarea orașului, de aceea ar fi corect dacă orașul și-ar distinge locuitorii de alte persoane care vizitează Chișinăul și ar identifica soluții de reducere în mod constant a prețurilor pentru serviciile oferite”.

Adrian Albu susţine că reducerea costurilor şi tarifelor pentru locuitorii Chișinăului este principala prioritate a sa şi a echipei sale, iar pentru realizarea ei va fi implementat programul „Cardul chișinăuianului”, care va prevedea beneficii, reduceri, servicii pentru deținător.

„Cardul chișinăuianului va fi disponibil pentru toate categoriile de locuitori ai municipiului și va oferi titularului său reduceri suplimentare la o serie de servicii și mărfuri, cum ar fi: reducere la biletele și/sau abonamentele pentru transportul public, înlesniri la călătorii pentru elevi și studenți etc. Pentru alte categorii de chișinăuieni din grupuri social-vulnerabile, cardul va oferi călătorii gratuite în transportul public al orașului și suburbiilor; deținătorii de carduri vor putea utiliza sistemul „bilet electronic unic”, de pe contul căruia va fi extrasă suma tarifului pentru călătoria în orice tip de transport al municipiului; program de reduceri pentru deținătorii de carduri, care va permite să beneficieze de reduceri la mărfuri și servicii în organizațiile partenere ale programului de reduceri. Valoarea reducerilor va depinde de compania parteneră și de categoria deținătorului cardului”, susţine Adrian Albu.

De asemenea, cardul chișinăuianului va permite: acces la evenimente sociale și culturale (datorită cardului, unele categorii de locuitori ai capitalei vor primi înlesniri pentru a participa la evenimente sociale și culturale din Chișinău, iar studenții vor putea vizita gratuit muzeele de până la trei ori pe an, precum și se vor bucura de facilități la vizitarea teatrelor, parcurilor „Grădina Botanică”, „Dendrariu”, „Grădina zoologică” etc. – suma reducerii va depinde de categoria deținătorului cardului; utilizarea cardului pentru a face o programare la un medic  din instituțiile medicale din Chișinău care activează în cadrul sistemului de asigurare medicală obligatorie; posibilitatea de a utiliza cardul la fel ca și un card bancar cu drepturi depline, mai exact, de a efectua plăți pentru cumpărături, de a primi și efectua transferuri.

O oportunitate relevantă în context, la care lucrează Adrian Albu şi echipa sa, ţine de transferul gratuit în decurs de 15 minute dintr-un mijloc de transport în altul, în baza unui singur tichet, cumpărat pentru mijloacele de transport public. Potrivit lui, aceasta este „o acțiune care va permite chișinăuienilor să se deplaseze mai rentabil dintr-un punct în altul al orașului”.

Adrian Albu afirmă că gazul, energia electrică și încălzirea pot fi mai ieftine pentru chișinăuieni. „Prin negocieri și gestionare competentă, vom putea asigura o reducere a tarifelor la energia electrică pentru chișinăuieni. Acest lucru va putea fi realizat prin utilizarea oportunităților prevăzute în cel de-al treilea pachet energetic, și anume prin crearea posibilității ca marii consumatori de energie electrică să interacționeze direct cu furnizorii de energie electrică și de gaze. În vederea atingerii acestui obiectiv, vom crea întreprinderi municipale care vor presta servicii de furnizare a gazelor și energiei electrice pentru municipiu. Având energie electrică și gaze mai ieftine, datorită achizițiilor directe și negocierilor cu toți, precum și a surselor alternative de energie, municipalitatea va putea reduce semnificativ prețul la energia termică în municipiu”, susţine el.

Inapoi la arhiva noutaților