[ X ]
[ X ]
[ X ]
Adrian Albu: Noi am elaborat un set de soluţii pentru a transforma capitala într-un oraș transparent și participativ
18 Octombrie

Adrian Albu, candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova la Primăria Chişinău, a elaborat un set de soluţii pentru a transforma capitala într-un oraș transparent și participativ.

El îşi propune să asigure „mai multă participare și democrație directă pentru locuitorii Chișinăului”. „În sistemul de administrare a municipiului vom implementa principiul „Chișinăuienii decid”. Primăria se va angaja să organizeze referendumuri locale pe toate problemele de interes major pentru locuitorii capitalei. În acest scop vom elabora un sistem de identificare a celor mai importante probleme, care vor fi consultate în mod obligatoriu cu chișinăuienii la referendum local. În acest proces, vom prelua experiența unor țări precum Elveția, de la care avem multe de învățat în domeniul democrației directe”, afirmă Adrian Albu.

De asemenea, candidatul PSRM propune crearea unei „platforme instituționalizate de cooperare cu cetățenii”, în cadrul căreia vor fi examinate cele mai importante chestiuni de dezvoltare a Chișinăului, iar cetățenii, împreună cu administrația, vor aproba decizii importante pentru dezvoltarea orașului.

O soluţie identificată de Adrian Albu ţine de programul „Buget participativ”. În cadrul acestuia, municipalitatea va finanța cele mai bune idei de proiecte de dezvoltare a Chișinăului, propuse de cetățeni, activiști și organizații neguvernamentale.

Un alt program este „Buget Civil pentru dezvoltarea Chișinăului”. În cadrul acestuia, va fi asigurat acces permanent pentru cererile de cofinanțare din partea municipalității a proiectelor cetățenilor legate de amenajarea curților, scărilor din bloc, terenurilor de joacă etc.

Vorbind despre un Chișinău transparent, Adrian Albu menţionează că „nu este suficient să le arătăm cetățenilor unde și pentru ce au fost cheltuiți banii publici, dar și trebuie să-i consultăm ori de câte ori vom lua o decizie cu impact asupra viitorului Chișinăului și al locuitorilor săi – spre exemplu, în situația când Primăria își asumă noi obligații financiare și împrumuturi”.

„Începând cu anul 2024, pe lângă faptul că vom asigura o transparență de 100% a procedurilor și cheltuielilor, vom mai informa și consulta cetățenii pe marginea cheltuielilor de bază ale Primăriei”, susţine candidatul PSRM.

El propune şi elaborarea și implementarea unui sistem de evaluare a funcționarilor Primăriei municipiului Chișinău, care va îmbunătăți calitatea serviciilor publice prestate cetățenilor.

„Vom crea un Fond de burse alocate din buget pentru instruirea specialiștilor în domeniile necesare municipalității. Municipiul trebuie să investească în viitorul său prin realizarea calitativă a sarcinilor puse în fața administrației orașului de către cetățeni. În vederea atingerii acestui obiectiv, municipalitatea va crea un Fond de burse finanțate din buget pentru formarea specialiștilor necesari orașului. Astfel, municipalitatea va anunța un concurs în urma căruia de bursă vor beneficia cei mai buni candidați care au potențialul de a eficientiza administrarea orașului. Între oraș și bursieri va fi semnat un contract, conform căruia bursierul va fi asigurat cu un loc de muncă conform specialității obținute după absolvire”, menţionează Adrian Albu.

Inapoi la arhiva noutaților